Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 05 marec 2020 19:24

Občianske združenie Post Bellum medzi Zocháčmi Doporučený

Napísal(a) A. Brdárska
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Príbehy 20. storočia prinieslo medzi žiakov VIII. A triedy v ZŠ I. B. Zocha v Revúcej Občianske združenie Post Bellum. Post Bellum je nezisková organizácia, ktorá od roku 2011 vyhľadáva a dokumentuje spomienky pamätníkov kľúčových momentov 20. storočia. Zaznamenáva príbehy a snaží sa ich rozprávať ďalej.
Školská slávnosť bol názov vzdelávacieho workshopu, kedy sa naši žiaci stali niekým iným a v jeho koži simulovane prežívali našu históriu. Účastníci sa preniesli do roku 1989 a hrali rolu mladých ľudí v dobe oklieštenej totalitným režimom. Prežívali ich príbehy, rodinné prostredie, stotožňovali sa s ich plánmi do budúcnosti. Riešili vážne rozhodnutia, ktorými mohli výrazne ovplyvniť svoj ďalší život.

Vzdelávací workshop bol postavený na zážitku, prvkoch dramatickej výchovy a hraní rolí. Žiaci pod vedením lektoriek spoločne prežili začiatok školského roka, pripravovali spoločné akcie a pionierske aktivity. Boli konfrontovaní s hektickou dobou, ktorú prežívali ich starí rodičia v Novembri 1989. Niektorí na vlastnej koži pocítili, aké je to byť potrestaní za vlastný názor, slobodné myšlienky, správne, ale politicky neakceptovateľné rozhodnutia.

ra zoch DSC 0791   ra zoch DSC 0786 3   ra zoch DSC 0790

 

Netypické stretnutie s históriou umožnilo našim ôsmakom primeranou formou zoznámiť sa s Nežnou revolúciou, ale najmä pochopiť to, čo prežívali obyčajní ľudia v každodennom živote v období vnucovaného sna – v komunizme.

A. Brdárska

 

Čítať 1320 krát Naposledy zmenené štvrtok, 05 marec 2020 19:55