Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 22 október 2020 09:52

EURÓPSKY FOTOGRAF A REVÚCKI VÝTVARNÍCI Doporučený

Napísal(a) J. Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Renomovaný umelecký fotograf Miqo Cash a revúcky klub výtvarníkov Plánka spolupracovali v lete na unikátnom projekte, ktorého výsledkom je skvelá originálna fotografia. Vytvorený obraz evokuje v pozorovateľovi ponášku na bakchanálie na oslavu výtvarnej múzy, no v aktuálnej situácii azda aj prorocký výjav „poslednej večere“ za „súmraku kultúry“. Umelecky ide však bezpochyby o výnimočný výsledok.

Fotograf – profesionál

Jeden z našich najoceňovanejších fotografov Karol Kállay vo svojej biografii spomína: „Prácu fotografa som vždy miloval. Keď som začal pracovať pre zahraničné časopisy, vedel som, že pôjdem po lane, ktoré je natiahnuté v takej, inokedy inej výške, a nikdy nie je pod ním záchranná sieť. Ak sa to podarí, možno zaznie potlesk. Ak nie, čaká nás pád. Zakaždým som však do toho išiel znovu a znovu, na doraz, lebo som cítil dôveru tých, ktorí ma úlohou poverili.“

Z tejto krátkej state sa dajú vyčítať najzákladnejšie vlastnosti dobrého fotografa, bez ktorých nemožno v branži uspieť: usilovnosť, pracovitosť, až tvrdohlavé zameranie na cieľ, ale aj odvaha, trochu ducha dobrodruha, a pritom všetkom osobná poctivosť a profesionalita. 

A to všetko nepochybne v sebe nosí aj Miqo Cash, alias Miroslav Kaša, rodák z Revúcej, ktorý už niekoľko rokov zbiera ceny na prestížnych medzinárodných fotografických výstavách v Európe i Amerike. Prvou bola medzinárodná súťaž Monochrome Photography Awards, v ktorej získal 1. miesto a zároveň sa stal fotografom roka 2015 v kategórii Fashion/Beauty v Londýne. V tom istom roku získal titul Európsky fotograf od Federácie európskych profesionálnych fotografov.

Miqo o sebe prezrádza, že v mladosti mal málo sebavedomia a veľa pochybností o svojom mieste vo svete. Najskôr skúšal hrať na klavíri, no po absolvovaní elektrotechnickej fakulty v Žiline sa zamestnal ako grafik. Až tam dozrel čas a Miqo sa vydal za svojím snom – stal sa fotografom. Hoci na začiatku nevedel o fotografii takmer nič, dnes patrí k vyhľadávaným profesionálom v branži a od roku 2016 získal štyri desiatky medzinárodných ocenení. Vo svojej tvorbe sa venuje umeleckej, reklamnej a svadobnej fotografii.

Fotograf – Revúčan

V roku 2018 talentovaného umelca ocenili v rodnom meste – Miqo Cash bol medzi výročnými ocenenými osobnosťami pri príležitosti Dní mesta Revúca a prevzal si Cenu primátorky mesta za šírenie dobrého mena Revúcej a vynikajúce umelecké úspechy v prestížnych medzinárodných súťažiach. Ešte v tom roku predstavil umelec vo výstavnej sieni miestneho Mestského domu kultúry na samostatnej výstave sériu fotografií NÁVRATY DO SÚČASNOSTI, ktorú venoval mestu Revúca. „Pohľad na mrazivé udalosti a dychberúce momenty dávnej histórie, ktoré postihli mesto

Revúca, ako sa v jednom momente spájajú so súčasnosťou“ – tak charakterizuje diela z tejto série sám autor. Fotografie dnes zdobia reprezentatívne priestory Mestského úradu i Mestského domu kultúry v Revúcej.

01 001   02 001   03 001
04 001       05 001

 

V tomto roku sa Miqo Cash dal nahovoriť na spoluprácu, ktorá už od začiatku sľubovala originálny kreatívny proces i výsledok – spojili sa dva múzické subjekty: originálny fotograf a aktívny revúcky klub amatérskych výtvarníkov.

Kreatívni a aktívni výtvarní umelci

Výtvarný klub PLÁNKA pri Mestskom kultúrnom stredisku v Revúcej vznikol po roku 2000, keď zastrešil výtvarníkov z Revúcej a okolia. Tí sa od deväťdesiatych rokov neformálne združovali, aby sa navzájom inšpirovali, povzbudzovali v tvorbe a vymieňali si skúsenosti.

Dnes Klub združuje zhruba 15 výtvarníkov, ktorí sa umeleckou tvorbou zaoberajú profesionálne, poloprofesionálne alebo zo záľuby. Sú to maliari, grafici, keramikári, rezbári či tvorcovia tapisérií. Pravidelnú spoločnú prezentáciu svojich diel mávajú v období Dní mesta Revúca každoročne v júni a júli. Okrem toho usporadúvajú individuálne výstavy tým, ktorí sú plodnejší a majú dostatok diel na samostatnú prezentáciu. Výtvarníci z Klubu boli v ostatných dvoch rokoch napríklad aj tvorcami veľkoformátových obrazov na streche revúckeho Mestského domu kultúry...

Fotograf – tvorca

Toto leto Mestské kultúrne stredisko iniciovalo spoločný projekt Klubu so skvelým fotografom Miqo Cashom. Umelec sa podujal vytvoriť spoločnú fotografiu všetkých výtvarníkov v jednom obraze. Ochotne spolupracujúci výtvarníci obetovali svoj čas, Mestský dom kultúry poskytol priestory, dekorácie i šikovný technický personál a v jeden letný deň sa konečne podarilo všetkých dostať na jedno miesto...

Po viacerých exotických destináciách a popri mnohých exkluzívnych príležitostiach si Miqo našiel čas na kreatívny projekt vo svojom rodnom meste a s domácimi výtvarníkmi usilovne pracovali na unikátnej fotografii – prezradíme, že pred objektívom bolo naraz 15 účinkujúcich...!

Po „ostrom ateliérovom dni“ si výsledok vyžadoval ešte mnoho tvorivých postprodukčných hodín, kým sa Miqo Cash rozhodol predstaviť výsledok verejnosti. Býva totiž na seba veľmi prísny a v tvorbe sa riadi jasnými zásadami: „Najväčším motorom pre mňa je inšpirácia. Nemať túžbu znamená nežiť svoj sen. Mať otvorenú myseľ a nezastať na jednom mieste.“ To sú ambície, ktoré umelca poháňajú vpred. Pozrite, ako sa to Miqo Cashovi podarilo tentoraz na domácej pôde...
link na video o vzniku fotografie – https://www.facebook.com/362993250545855/videos/793106977905393

finálne foto v prílohe –

Ak sa chcete o umelcovi vedieť viac:
https://www.facebook.com/MiqoCashEuropeanPhotographer/
https://www.instagram.com/miqocashphotography
https://www.miqocash.com/


Juraj Genčanský
MsKS Revúca

 

 

Čítať 1122 krát Naposledy zmenené štvrtok, 22 október 2020 13:20