Vytlačiť túto stránku
streda, 06 august 2014 12:20

Včely a včelárstvo sa nasťahovali do Gemersko-malohontského múzea

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

vcely 1aVýstava Včely a včelárstvo pripravená v spolupráci Občianskeho združenie kRaj a Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote predstaví návštevníkom obyvateľov včelích úľov včely medonosné, ich zaujímavý život a miesto v ekosystéme, spôsoby včelárenia v minulosti a súčasnosti a tiež rôzne včelie produkty, napríklad niekoľko druhov medov a propolis. Vernisáž výstavy sa uskutoční v priestoroch Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote, 6. augusta 2014 o 15.00 hod. Slávnostné otvorenie v úvode spestrí kultúrny program, ľudové pesničky v sprievode harmoniky, vedie Janka Dobrocká z Rimavskej Soboty.
Ľudí už odpradávna lákal sladký med. Zo začiatku len vyhľadávali divé včelie kolónie a k medu sa dostali rozbitím ich úkrytu. Časom začali včely chovať, zdokonalili technológiu získania medu a začali využívať aj ďalšie produkty včiel ako vosk a propolis. Zároveň získali čoraz viac informácii aj o samotných včelách a ich živote a zistili osobitosti ich rozmnožovania.
Návštevníci výstavy si budú môcť pozrieť a vyskúšať historické a súčasné včelárske nástroje, rôzne typy úľov a tiež predmety používané a vyrábané remeselníkmi, ktorí využívali včelie

produkty.
Súčasťou vernisáže výstavy bude aj ukážka živých včiel na pláste. 

Tlačovú správu pripravila:
Mgr. Monika Gálffyová
biológ GMM

 

Čítať 2149 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:01