Vytlačiť túto stránku
streda, 08 január 2020 13:54

Vráťme sa na predvianočnú kapustnicu do Čierneho Potoka Doporučený

Napísal(a) J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Takmer do roka a do dňa si občania Čierneho Potoka, vďaka miestnej organizácii záhradkárov, pochutili na vlaňajšej predvianočnej kapustnici z vlastných produktov – “z vlastného dvora“. V sobotu dňa 17.12.2019 pre niektoré členky miestnej organizácie záhradkárov sa skoré ráno začalo prípravou potrebných surovín k vareniu kapustnice, ktorú pripravili takmer po roku (prvý raz záhradkári túto akciu pripravili 15.12.2018). Kapustnicu pripravili takmer výlučne z produktov z vlastných záhradiek svojich členiek, až na koreniny. Okrem varenia bolo treba predvianočne vyzdobiť sálu kultúrneho domu a, samozrejme, vyzdobiť vianočný stromček a prestrieť stoly. Krátko popoludní začali prichádzať vyhladnutí Čiernopotočania, ale aj rodáci z blízkeho a vzdialenejšieho okolia (dokonca až z Rakúska).

Nuž a nemohla chýbať aj „mladá chasa“, ktorá bola zvedavá skôr na dekorácie, sladkosti ako na kapustnicu, ktorá je podľa nich vraj „kyslá a kvačká sa na rebrá“. 
A ako by chutila kapustnica bez muziky? Hodujúcim Potočanom „požehnal“ kapustnicu heligonkár Milan Kmeť z Rimavskej Soboty, ktorý pritvrdil do muziky aj ozembuchom!

Po oficiálnom podaní „ukuchtenej“ kapustnice, ktorá viditeľne niektorým „vykrúcala“ ústa, predsedníčka záhradkárov Elenka Stanková v mene starostky a členov zahradkárov odovzdala darček – knihu KROJE SLOVENSKA a kvetináč s vianočnou ružou pani Alžbete Jelhovej, ktorá bez nároku na honorár ušila v roku 2018 kroje pre spevokol záhradkárov. Po prvý raz sa spevokol prezentovali na stavaní mája 2019 za prítomnosti aj MUDr. Pavla Dubčeka, syna Alexandra Dubčeka.

Po oficialitách a postupnom speve sa „kapustníci“ aj roztancovali a spomínaný heligonkár Milan Kmeť im vyhrával až do neskorého večera. Spokojní, nasýtení a domácim bolcom, pálenkou a vínkom zohriati návštevníci sa rozchádzali s prianím šťastných, veselých Vianoc a šťastným novým rokom 2020 s usilovným pestovaním v záhradkách, aby kapustnica o rok bola ešte chutnejšia.

Čierny Potok 7.1.2020

JUDr. Jozef Pupala
Foto: Ing. Anna Sebíňová

 

Čítať 1376 krát Naposledy zmenené streda, 08 január 2020 17:00

Galéria obrázkov