piatok, 11 marec 2016 16:53

Beseda so slovenským spisovateľom Petrom Glockom, rodákom z Muráňa

Napísal(a) Mgr. Martina Mareková
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Mesiac marec sa spája nielen s príchodom jari, ale je i s knihami. V roku 1955 bol marec vyhlásený za mesiac knihy na počesť významného slovenského buditeľa Mateja Hrebendu, ktorý sa podieľal na šírení slovenskej knižnej kultúry. Podľa jednej z verzií sa vraj marec stal mesiacom knihy i z komerčných dôvodov.

Zvolili si ho sami kníhkupci, lebo na jar bola v ich obchodoch malá návštevnosť. Od vynájdenia kníhtlače patrí kniha medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých i starých.
Nanešťastie, čím ďalej tým viac mladí ľudia zanedbávajú čítanie kníh a radšej surfujú po internete alebo pozerajú televíziu. A práve preto knižnica Gemersko-malohontského múzea každoročne, v marci, organizuje literárne besedy, v rámci ktorých sa zameriava na regionálnych spisovateľov. Našim cieľom je propagovať význam knihy a čítania v živote človeka, taktiež zviditeľniť knižnicu a jej vzácny historický knižný fond. Snažíme sa organizovať besedy s autormi z regiónu Gemer-Malohont, v duchu poslania, ktoré plní múzeum regionálneho charakteru, akým Gemersko-malohontské múzeum bezpochyby je.
V rámci 11. ročníka tohto podujatia sme, 10. marca 2016 v priestoroch múzea, zorganizovali besedu so spisovateľom Petrom Glockom (nar. 1946), rodákom z Muráňa. Hoci žije v Bratislave, nezabúda na svoj rodný kraj, ktorý často navštevuje a ktorým sa inšpiruje a pretavuje ho do svojich literárnych diel. Peter Glocko sa venuje tvorbe pre deti a mládež, i pre dospelých. Píše detské rozprávky a romány, v ktorých mnohokrát využíva ľudové zdroje, ktoré upravuje, no zároveň zachováva ich folklórne hodnoty. Tiež sa venuje písaniu scenárov k filmom a rozhlasovým hrám.
K najznámejším patrí scenár k filmovej rozprávke Plavčík a Vratko (1981) a Popolvár najväčší na svete (1982). Literárnej tvorbe sa začal venovať na Strednej priemyselnej škole chemickej v Bratislave. Svoje prvé diela publikoval od roku 1964 v časopisoch Mladá tvorba, Romboid, Slovenské pohľady, Kamarát. Knižný debut mu vyšiel v roku 1970.

Besedy s Petrom Glockom sa zúčastnili žiaci základných škôl v Rimavskej Sobote (ZŠ. Š. M. Daxnera, ZŠ P. Dobšinského, ZŠ P. K. Hostinského a Evanjelická základná škola Z. Oravcovej), v celkovom počte 70 detí. Besedu zahájila riaditeľka múzea PhDr. Oľga Bodorová, ktorá predstavila činnosť múzea a jeho knižnice a privítala žiakov, učiteľom a vzácnych hostí – spisovateľa a scenáristu Petra Glocka, ktorému doprovod robil riaditeľ Odborného liečebného ústavu psychiatrického na Prednej Hore - MUDr. Oleg Martinove. Knihovníčka múzea Mgr. Iveta Krnáčová deťom predstavila spisovateľa Petra Glocku. Peter Glocko je autorom desiatky kníh, za ktoré získal viacero ocenení a niektoré z nich boli aj preložené do českého, slovinského a francúzskeho jazyka.

Keďže Peter Glocko besedoval s deťmi aj v rokoch 2006, 2008, 2010 a 2012, tohtoročná beseda nebola len o prezentovaní kníh, ktoré napísal, ale o predstavení rodného kraja, jeho histórie a prírody. Deťom rozprával o významných literárnych dejateľoch Gemera-Malohontu (Pavol Dobšinský, Ivan Krasko, Terézia Vansová), ale i o osobnostiach zo zahraničia (Hans Christian Andersen, Pier Paolo Vergeno).
V rámci besedy premietol trailer k historickému filmu, vychádzajúceho z povesti o krásnej Cigánke, ktorá sa zaľúbila do kapitána vojska Muránskeho hradu. Deti sa spisovateľa pýtali na obľúbené a neobľúbené školské predmety, na jeho vzťah k zvieratám. Zaujímalo ich prečo a kedy začal písať, čo ho inšpiruje alebo kto ako prvý číta jeho rukopis. Na túto otázku odpovedal, že jeho manželka, lebo prepisuje jeho rukopis do elektronickej podoby. Kým bola jeho dcéra malé dievča, tak jeho príbehy pre deti čítala ako prvá ona. V rozprávke Ja sa prázdnin nebojím (1988) zachránila život hlavnej postave, prečítaním rukopisu. Príbeh rozpráva o chlapcovi z detského domova, ktorý podľahol drogám. Dcéra Petra Glocku ho poprosila, aby dal hlavnej postave - chlapcovi ešte jednu šancu a nechal ho žiť. Tak aj takýmto spôsobom je ovplyvnený spisovateľ pri svojej tvorbe. Záver besedy tvorila autogramiáda a predaj Glockových rozprávok, o ktoré bol veľký záujem.
Mgr. Martina Mareková

 

 

Čítať 2718 krát Naposledy zmenené piatok, 11 marec 2016 17:40

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!