piatok, 08 marec 2024 19:58

Atraktívna výstava v rožňavskom Baníckom múzeu o desiatich druhoch sov žijúcich na Slovensku Doporučený

Napísal(a) E. Hermelyi Gecelovská
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Atraktívnu výstavu o desiatich druhoch sov žijúcich na Slovenskupod názvom V moci noci prináša do Rožňavy miestne Banícke múzeum, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja.Pripravilo ju Východoslovenské múzeum v Košiciach. Vernisáž výstavy sa uskutoční 12. marca 2024 o 16:00 hod. v priestoroch Galérie BM na Námestí baníkov. Sovy často vnímame ako záhadnú a zároveň fascinujúcu skupinu vtákov. Považujeme ich za dravcov, ktorí sú aktívni najmä počas noci a za súmraku. Obdivujeme ich výborný zrak či neuveriteľne tichý let. Fascinujú nás nielen výzorom, ale rovnako často až strašidelnými zvukmi. Sovy pre nás symbolizujú najmä múdrosť a túžbu po vzdelaní. 
Výstava V moci noci prezrádza návštevníkom o chránených druhoch sov však omnoho viac. Dozvedia sa, ako vysoko adaptabilný živočích sova je a že je schopná žiť vo veľmi rôznorodých podmienkach okolitého prostredia. Výstava poskytuje množstvo zaujímavých a často nečakaných informácií o ich živote, hniezdení, potrave, či o typických výzorových znakoch jednotlivých druhov sov.

2024 03 12 vystava v moci noci„Cieľom výstavy je priniesť širokej verejnosti a deťom viac poznatkov o tom, aké druhy sov žijú okolo nás, kde žijú, ako ich môžeme nájsť a počuť. Chceme priniesť trochu prirodzeného prostredia sov z miesta, kde žijú do mesta, do múzea, do priestorov galérie a predstaviť ich reálny výzor, sfarbenie a veľkosť pomocou exponátov. Veríme, že výstava návštevníkov obohatí o nové poznatky zo života sov a poteší milovníkov prírody,“ uviedol autor výstavy RNDr. Miroslav Dravecký. V neposlednom rade výstava poukazuje na potrebu ochrany sov zo strany človeka, keďže práve on je svojou každodennou činnosťou jej najväčšou priamou či nepriamou hrozbou. Všetky sovy sú dnes chránenými druhmi v zmysle platnej legislatívy o ochrane prírody. Samotná realizácia výstavy bola podporená projektom Fondu na podporu umenia – Monitoring horských druhov sov vo Volovských vrchoch – od terénneho výskumu k muzeálnej výstave.

Vernisáž výstavy sa uskutoční 12. marca 2024 o 16:00 hod. v priestoroch Galérie BM, Námestie baníkov 25, Rožňava. Výstava potrvá až do 23. augusta 2024.

Všetci ste srdečne vítaní!

 

Erika Hermélyi Gecelovská

 

 

Čítať 242 krát Naposledy zmenené sobota, 09 marec 2024 19:03

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!