piatok, 22 apríl 2011 15:58

Vinšujem Vám veselé veľkonočné sviatky Doporučený

Napísal(a) Erika Mogyoródiová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Opäť k nám zavítal najsvätejší sviatok roka – Veľká noc, kedy kresťania každoročne s nadšením oslavujú zmŕtvychvstanie nášho Pána, spasiteľa Ježiša Krista, ktorý pre ľudstvo priniesol najväčšiu obeť a daroval svoj život pre vykúpenie nás všetkých.
Mnohí z nás tento sviatok, ktorý sa začína Veľkým piatkom začínajú s pôstom a zúčastnením sa na svätej omši, kde sa pokorne modlíme.
Takmer všetky domácnosti sú už v tento čas po jarnom upratovaní a možno trochu aj s popasovaním dilemy, čo v tento čas navariť či upiecť, čím by sme potešili našich rodinných príslušníkov. Ale nakoniec z domovov sa do šíreho okolia rozvoniavajú samé pochúťky,

ktoré naznačujú, že sa blížia sväté sviatky. Je tu Veľká noc.
V dávnejších časoch sa k Veľkej noci viazali rôzne zvyky, ktoré mladšia generácia teraz už môže poznať len z nostalgie našich rodičov a starých rodičov. Mne je osobne aj ľúto, že niektoré z nich už zanikli a ja som ich zažiť nemohla. Ale na druhej strane rada počúvam veselé príbehy, ktoré sa viažu na vtedajšiu mládež, šibačov a kúpačov, zvyky súvisiace s maľovaním rôznych vzoriek na farebné vajíčka, ktoré boli odmenou za vykúpanie a vyšibanie dievčat, zo zámerom, aby po celý rok boli čerstvé ako rybičky a „nezvädli”. Tieto zvyky v niektorých obciach ešte dodnes ľudia zachovávajú, i keď je pravdou, že hlavne už len v menších dedinách a či osadách.
Ale napriek k zaniknutiu niektorých milých zvykov, ľudia na celom svete tento sviatok budú s veľkou radosťou oslavovať aj v budúcnosti, ako ho slávia dnes alebo oslavovali predtým.
Pri tejto príležitosti by som chcela popriať všetkým čitateľom stránky veselé sviatočné veľkonočné dni aj s nižšie uvedenou básničkou.

Kráčať Tvojou cestou chcem

Ježiš príď a ukáž mi,
akým radšej nebyť.
Želám, aby si ma životom viedol,
a nikdy sa nepretrhla
nás spájajúca niť. 

Chcem ísť po Tvojich stopách,
lebo viem,
že tie sú vždy správne.
Chcem sa pred Tebou
pokorne skloniť
a poprosiť len
o lásku, silu, zdravie. 

A hlavne o Tvoju prítomnosť,
ktorá mi je všetkým,
bez nej ja už nechcem piť,
bez nej nejem, nespím.

Chcem sa na Tvojich výtvoroch podieľať,
to dáva môjmu životu zmysel,
radšej potlačím svoj smäd,
svoj hlad,
len si prajem, aby si tu opäť bol,
z nebies ku nám zišiel.

(21.4.2011)

Erika Mogyoródiová

{jcomments on}

Čítať 3013 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:03

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!