streda, 18 november 2015 11:13

Cyklus výstav súčasného umenia Rožňavské radiály pokračuje projektom OKRAJ (A) INÉ

Napísal(a) Noro Lacko a Silvia L. Čúzyová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rr okrajAine aCyklus výstav súčasného umenia pre Galériu Baníckeho múzea v Rožňave pokračuje ďalšou výstavou 3. ročníka projektu Rožňavské radiály. Podobne ako predchádzajúci rok, aj v roku 2015 je príprava a realizácia projektu finančne podporená dotáciou Ministerstva kultúry SR. Slávnostná vernisáž výstavy projektu Rožňavské radiály 3.05: OKRAJ(A)INÉ, ktorá je pripravená a zorganizovaná v kurátorskej koncepcii Jána Kraloviča, sa uskutoční 19. 11. 2015 o 17:30 hod., vo výstavných priestoroch Galérie Baníckeho múzea na Námestí baníkov 25 v Rožňave.

Oproti predchádzajúcim ročníkom prichádza projekt Rožňavských radiál 3 s výraznou dramaturgickou inováciou. Tretí ročník inovuje programovú štruktúru a výstavné aktivity rozširuje o prezentáciu autorských kurátorských výstav etablovaných teoretikov výtvarného umenia a kurátorov mladej generácie, prostredníctvom ktorých rožňavskému publiku predstaví aj osobnosti a prácu týchto kurátorov a teoretikov umenia. Preto svojou ostatnou výstavou v roku 2015 projekt Rožňavské radiály 3 predstavuje kurátorský výstavný projekt a osobu Jána Kraloviča.
Vystavujúcimi sú: Juraj GÁBOR, Dominik HLINKA, Ján KEKELI, Štefan PAPČO, Lucia PAPČOVÁ.
Kurátor výstavy Ján Kráľovič sa o výstave takto vyjadril: "Výstava pod názvom Okraj(a)iné svojím názvom sugeruje dvojakú možnosť čítania: Okraj a iné a O krajine. Prvá z možností hovorí o záujme a snahe tematizovať okrajové časti, zóny, medzipriestory medzi prírodnou a urbánnou štruktúrou. Druhá možnosť čítania odkazuje ku krajine ako protipólu k mestu, ako organickému celku, "entite" ktorá je zviazaná skôr s autenticitou, živelnosťou, ale aj duchovnosťou. Mestská krajina bola jej pendantom v zmysle racionalizácie, osvojenia a podmanenia si prírody.
Pozornosť kurátora je sústredená na vzťah týchto dualít, ale špecifickejšie práve možnosť uchopenia a zadefinovania medzipriestoru: periférie alebo zóny. Je táto zóna aj hranicou medzi intuitívnym a racionálnym, spirituálnym a profánnym, nespútaným a logicky konštruovaným, náhodným a komponovaným? Aké vlastnosti majú "okraje", "kraje krajín" a v čom je špecifický prechod týmto územím? Čím je táto zóna charakteristická?
K výstave sú prizvaní autori, ktorí sa pohybujú medzi mestom a krajinou alebo ktorí pochádzajú z vidieckeho prostredia (menšieho mesta, obce) a aktuálne je miestom ich pobytu (veľko)mesto. Centrom záujmu je podoba reflexie ich skúsenosti s mestskou krajinou a prírodnou štruktúrou. Kde je hranica medzi danými prostrediami, ako ju vnímajú a čo v ich vizuálnej tvorbe reprezentuje?
Zámerom výstavy je na základe vybraných prác konfrontovať a tematizovať pohľad na okraje a krajiny a to na základe výberu generačne príbuzných autorov, avšak autorov pracujúcich s rozdielnymi formami médiálnych prí/výstupov (maľba, fotografia, priestorová/multimediálna inštalácia, socha)."

Výstava RR 3.05 OKRAJ(A) už tradične doplnená o prednášku spojenú s komentovanou prehliadkou v ktorej sa kurátor J. Kralovič zameria na tému problému vzťahu urbánnej a prírodnej krajiny v súčasnom výtvarnom umení.

Projekt predstavujú: Gemerské osvetové stredisko v Rožňave, Banícke múzeum v Rožňave, Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave, Občianske združenie Mnémosyné, Združenie Prvého mája, Občianske združenie Otvor dvor, vystavujúci umelci, prizvaní teoretici a kurátori. 

Za realizátorov projektu Noro Lacko a Silvia L. Čúzyová

 

Čítať 2034 krát Naposledy zmenené streda, 18 november 2015 11:55

Súvisiace položky (podľa značky)

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!