utorok, 12 december 2017 14:41

Spomienky posledného rožňavského Žida Tibora Ehrenfelda spojené s premietaním filmu Obchod na korze Doporučený

Napísal(a) A. Kleinová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Tibor Ehrenfeld Tibor Ehrenfeld internet

Nedávno vydalo Gemerské osvetové stredisko (GOS) publikáciu „Az utolsó túlélő” (Posledný pozostalý), ktorá obsahuje spomienky posledného rožňavského Žida Tibora Ehrenfelda. Poukazuje na ľudský osud, ktorý nesie v sebe všetky krutosti 40-tych rokov 20. storočia. Zároveň dokumentuje, ako sa život rodiny pána Ehrenfelda pod vplyvom mocenskej politiky daného obdobia zmenil, a ako medzitým stále sa stupňujúce napätie narušilo atmosféru pokojného mestečka. „Naozaj sa cítim byť šťasná, že som mohla poznať takého výnimočného človeka, ako je Tibor Ehrenfeld,

rv Posledny pozostaly Obchod na Korzektorý mi počas našich dvojročných systematických stretnutí porozprával o najťažšom období svojho života - jednom období, ktoré ovplyvnilo veľa židovských rodín,” uvádza autorka Tímea Jakabová. „Ani termín vydania publikácie nie je náhodný, nakoľko v tomto roku oslavuje Tibor Ehrenfeld svoje 90-te narodeniny," dodáva riaditeľka GOS Helena Novotná, „touto publikáciou chceme vzdať poctu všetkým židovským spoluobčanom, ktorí sa v akejkoľvek podobe stali obeťami fašistického režimu.”

Publikáciu odprezentujeme 14. decembra 2017 o 19.00 v Dome tradičnej kultúry Gemera (Betliarska 8, Rožňava) a súčasťou programu bude aj premietanie prvého a jediného slovenského oscarového filmu Obchod na korze, ktorý prinášame v obnovenej premiére. Pôvodný film z roku 1965 je digitálne upravený, má zreštaurovaný obraz aj zvuk, preto si môžeme túto zlatú klasiku vychutnať v novom šate. Nielen téma filmu je spoločná s publikáciou, ale aj obdobie, osudy ľudí a ďalšie súvislosti ho spájajú s Rožňavou. Pôvodne sa mal tento film natáčať v Rožňave, kde jeden z jeho autorov - scenárista a režisér - Ján Kádár prežil svoje detstvo. Počas vojny bol rovnako pre svoj židovský pôvod väznený. Na jeho pamiatku je na priečelí budovy, v ktorej v Rožňave býval, umiestnená pamätná tabuľa.

Publikácia vyšla v maďarskom jazyku vďaka finančnej podpore Úradu vlády SR z programu Kultúra národnostných menšín 2017, v budúcnosti plánujeme aj preklad do slovenčiny.
Vstup na podujatie je voľný, srdečne pozývame.

A. Kleinová

 

 

Čítať 2047 krát Naposledy zmenené piatok, 15 december 2017 12:12

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!