streda, 14 jún 2023 09:32

Zomrel významný človek, vedec a pedagóg profesor Ondrej Hronec, rodák z Gočova Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Prinášame vám smutnú informáciu. V stredu 13. júna 2023 v podvečerných hodinách zomrel v Košiciach vo veku 85 rokov významný človek, vedec a pedagóg, pochádzajúci z horného Gemera, profesor Ondrej Hronec. Významnou mierou zasiahol predovšetkým do tvorby a ekonomiky životného prostredia. Prejavil sa tiež ako popredný funkcionár pôsobiaci v Evanjelickej cirkvi a. v. v regióne Gemera.

Profesor Ondrej Hronec sa narodil 24. 2. 1938 v Gočove. Pôsobil ako pedagóg a vedec na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, na jej detašovanom pracovisku v Košiciach, neskôr na Univerzite veterinárneho lekárstva v Košiciach, Prešovskej univerzite v Prešove a  pôsobil tiež na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici.

Patril k zakladateľom environmentálneho vzdelávania na slovenských univerzitách. Mnoho vysokoškolských učebníc, monografií, skrípt, vedeckých a odborných príspevkov svedčí o jeho erudovanosti a robí ho známym nielen doma, ale aj vo svete. Prispieval do vedeckých, odborných, populárnych, literárnych a náboženských časopisov. Samostatne a v spoluautorstve vydal viac ako desať odborných publikácií. Známe sú aj jeho dokumentárne filmy z oblasti ochrany a tvorby životného prostredia.

Ako publicista a scenárista sa zaoberal históriou slovenskej vedy a kultúry a jej osobnosťami. Je autorom viacerých kníh o spoločenskom živote a dejinách rodného Gočova a jeho významnom rodákovi Jurovi Hroncovi. Je autorom rozhlasových literárnych a dramatických pásiem a relácií, napísal tiež viacero televíznych scenárov. Založil Občianske združenie pre zachovanie pamiatky Jura Hronca a bol jeho čestným predsedom. Spolu s manželkou Danielou, rodenou Faklovou, etnografkou, spisovateľkou a publicistkou, spracovali scenár múzejnej expozície pamätného domu Jura Hronca v Gočove. Svojimi prácami sa významnou mierou prejavil aj na webovej stránke Maj Gemer, najmä propagovaním života a práce svojho strýka akademika Jura Hronca v práci Jur Hronec z Gočova. Stránku obohatil viacerými publikáciami, ktoré priblížili život a prácu obyvateľov Gočova pri rôznych životných situáciách. Jeho zanietenosť priblížiť rodákov svetu sa prejavila v knihách: Rodáci a ja, Blaženosť za lacný groš, Čisté duše, čisté studničky, Aká sme to krajina, Koniec kraj sveta a iné príhody. Ostatnou knihou je jeho publicisticky spracovaný životopis pod názvom Uložené v pamäti.

Významná je jeho spolupráca s viacerými zahraničnými odbornými inštitúciami a akadémiami vied, v ktorých zastáva rôzne funkcie (Česko, Bielorusko, Poľsko a i.). Je nositeľom medaily sv. Gorazda a mnohých iných ocenení a čestných uznaní doma i v zahraničí.

Posledná rozlúčka s profesorom Ondrejom Hroncom bude v piatok 16. júna 2023 o 14-ej hodine v evanjelickom kostole v Gočove. Telesné pozostatky budú uložené  na gočovskom cintoríne.

 

Česť jeho pamiatke!

Čítať 2562 krát Naposledy zmenené piatok, 16 jún 2023 09:40

1 komentár

  • Odkaz na komentáre Gonosová streda, 14 jún 2023 15:34 Napísal(a) Gonosová

    S profesorom Hroncom mi utkvelo v pamäti jedno pekné stretnutie, keď v roku 2008 som sa s manželom prechádzala na kolonáde v Crikvenici vo večerných hodinách, keď nás zastavil práve profesor Hronec s manželkou,lebo začul našu slovenčinu s tvrdým prizvukom nárečia Gemera, jeho rodného kraja, ktorý tak miloval. Strávili sme pekný večer práve spomínaním na Gemer.
    Česť Vašej pamiatke pán profesor !

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!