×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/revuca/vidiecka
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/revuca/vidiecka
sobota, 15 október 2011 13:06

V Revúcej vyhlásili výsledky súťaže Vidiecka žena roka - Líderka roka 2011 Doporučený

Napísal(a) MG
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Pani Zdenku Hudecovú vyhlásili v Revúcej za lesníčku roka 2011. Foto: Karol ŽigoPodľa informácií, ktoré sme získali z Revúcej, v Mestskom dome kultúry v piatok 14. októbra 2011 vyhlásili výsledky súťaže Vidiecka žena roka – Líderka roka 2011, ktorú organizoval Vidiecky parlament na Slovensku. Na slávnosti sa zúčastnili: primátorka mesta Revúca Eva Cireňová, generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Igor Viszlai a ďalší hostia.
V kategórii žena aktivistka zvíťazila Margita Banasová, ženou političkou roka sa stala Mária Feckovičová, ocenenie podnikateľka roka získala Monika Benková a cenu v kategórii žena remeselníčka udelila porota Blažene Krivákovej. V tomto roku, ktorý je aj  Medzinárodným rokom lesov, mimoriadne zaradili aj kategóriu

lesníčka roka. Toto ocenenie si prevzala pani Zdena Hudecová. Spoluorganizátormi súťaže sú aj štátny podnik Lesy SR a Slovenská lesnícka komora.
Pani Hudecová je zakladateľkou lesnej pedagogiky na Slovensku a zároveň patrí medzi prvých lesníkov, ktorí sa venujú práci s verejnosťou, a tým propaguje lesníctvo laickej verejnosti. Bola prvou predsedníčkou klubu žien pri Slovenskej lesníckej komore a je zároveň členkou rakúskej Asociácie lesných pedagógov. Hoci je už v dôchodkovom veku, je stále aktívna a v súčasnosti pracuje pre neziskovú organizáciu ALEA vo Veľkom Klíži. 
Vo všetkých kategóriách bolo nominovaných spolu 33 žien, ktoré svoj voľný čas venujú aktivitám v rôznych oblastiach verejného života vo svojej komunite. Ženou aktivistkou sa stala Margita Banasová z obce Zubrohlava v okrese Námestovo. Pani Banasová pracovala pred odchodom do dôchodku ako učiteľka Materskej školy v Zubrohlave. Odtiaľ pramení jej vzťah k deťom, s ktorými aj teraz v dôchodkovom veku nacvičuje programy, tance, spev. Zháňa finančné prostriedky na ich oblečenie na vystúpenia pri obecných slávnostiach. Jej zásluhou boli v obci obnovené už zaniknuté tradície, ako sú dožinky či pochovávanie basy. Po odchode do dôchodku sa venuje ako režisérka a organizátorka ochotníckemu divadlu, stará sa o kroje, do nácviku divadelných hier zapája všetky kategórie od detí, mládeže, až po dôchodcov.
Ženou političkou pôsobiacou v miestnej politike sa stala Mária Feckovičová zo Žalobína v okrese Vranov nad Topľou. O nej sme sa dozvedeli, že pôsobila ako starostka obce Žalobín. Počas svojho pôsobenia mimoriadne prispela k integrácií početnej rómskej komunity v tejto obci. Zabezpečila výstavbu rodinných domov pre Rómov s ich pomocou, ktorá značne prispela k zmene ich životného štýlu. Postarala sa o trvalú zmenu života Rómov v dedine. 
Monika Benková z Čierneho Balogu v okrese Brezno sa stala líderkou v kategórii žena podnikateľka. Odmenili ju za to, že sa vždy angažovala vo veciach verejných vo svojej obci, ale aj v okrese a v Banskobystrickom kraji. Deväť rokov pôsobí ako živnostníčka, ale zaoberala sa prevažne poradenstvom v komunitnom a sociálnom rozvoji, vzdelávaním a manažovaním projektov.
Titul žena remeselníčka má oddnes Blažena Kriváková zo Žiaru nad Hronom. Bývalá chemička - laborantka sa už dlhé roky zaoberá tradičným drotárstvom, ku ktorému v súčasnosti pridala výrobu šperkov. Učí záujemcov v kurzoch drotárstva, spolupracuje s rôznymi kultúrnymi centrami. Navštevuje remeselnícke podujatia a reprezentuje Slovensko aj na tradičnom bavorskom jarmoku v Nemecku.
(Spracované podľa správy TASR)

Fotografie pripravil:
Karol Žigo

{gallery}obsah/revuca/vidiecka{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 3394 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:00

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!