utorok, 24 október 2023 22:26

Moje spomienky z mladosti (1956-1969) Doporučený

Napísal(a) O. Doboš
Ohodnotiť túto položku
(3 hlasov)
Dievčatá, dnes už vážené dámy, pamätáte si ešte na roky vašich žiackych aktivít? Dievčatá, dnes už vážené dámy, pamätáte si ešte na roky vašich žiackych aktivít? Zdroj: Moje spomienky. Video OD

Živé obrázky, ktoré práve sledujete, som nakrútil ešte ako 18-ročný študent bez akejkoľvek odbornej prípravy, čiže ako samouk. Dnes mám už vyše 80 rokov a rovnako ich vidím, ako vy, dnes po prvýkrát od ich zrodu aj vďaka pánovi Pobočekovi, ktorý sa podujal spraviť vo forme videa moje filmárske pokusy spred hádam 65 rokov. Hoci vidieť na záberoch moju neznalosť z problematiky filmovania, dnes majú o to väčšiu hodnotu. Mám takto spolu s vami možnosť vidieť naživo moju starú mamu U Dobošky, ako využila pekné letné dni na regeneráciu, alebo svoje spolužiačky, či mladšie i staršie rodáčky pri oslavách SNP v obci Rožňavské Bystré, keď na budove OSŠ slávnostne odhalili hrdinom Povstania z našej obce Pamätnú tabuľu.

Presný dátum si už nepamätám, ale niektorí súčasníci iste budú vedieť kedy to bolo. Zaznamenal som pri tom množstvo ľudí, tuším tam bola celá dedina, ktorí prišli na túto slávnosť, medzi nimi dokonca i sestru bratov Belákovcov a manželku Štefana Kalického vdovu Magdu, alebo aj dcéru Ondreja Galla-Krajného, moju bývalú spolužiačku Mariku Gallovú. Bratia Belákovcvi (Ján a Pavel) i Ondrej Gallo-Krajný hrdinsky padli v roku vypuknutia SNP – na jeseň v roku 1944 a táto slávnostná udalosť zanecháva vo mne i dnes hlboké emócie. Na budúci rok tomu bude už 80 rokov!

ZORA Gemera 1b Poznámka: Čo mi potvrdila informácia zo Štátneho arcívu v Košiciach, pracovisko Archív v Rožňave? Iba nedávno som poprosil dopátrať sa informácie o tom, či táto udalosť bola niekde v minulosti aj zazanemnaná. Bol som milo prekvapený, keď som obdržal z  Archívu v Rožňave fotografiu prvej strany týždenníka rožňavského okresu Zora Gemera s dátum 8. septembra 1959. V rámci správ z osláv 15. výročia osláv SNP bolo uverejnených  krátke správy o tom, ako si toto malé jubileum pripomenuli v tomto okrese na Gemeri. Okrem správ z Rožňavy, Dobšinej, Rakovnice a Honiec sa na prvú stránku dostalo i niekoľko riadkov aj z Rožňavského Bystrého. Okrem iného sa písalo: Oslavy 15. výročia SNP prebiehali v Rožňavskom Bystrom v spojitosti s odhalením pamätnej tabule padlým hrdinom bratom Belákovcom a Ondrejovi Gallovi Krajnom, ktorá je upevnená na novej Osmročnej škole. Osláv sa zúčastnilo viac ako 250 občanov, družstevníkov, zväzákov, školskej mládeže. Slávnosť zahájil predsedas MO SZPB súdruh Tomko (Ondrej)... Členovia ľudovej milície a zväzáci počas osláv držali pri pamätnej tabuli čestnú stráž a v čase dhalenia tabule bli vystrelené salvy a zadržané dvojminutové ticho.  

Obrázky z bystranskej bane zase dokazujú, že z jej útrob každý deň vychádzalo množstvo banských vozíkov naplnených kvalitnou železnou rudou, predtým ako ju lanovkou (šodronkou) odviezli do rožňavskej úpravne vzdialenej 5,7 kilometrov. Pamätám si, že niektorí zamestnanci bane mi zakázali snímať dianie na povrchu bane. Ale tak to vtedy platilo. Pozrite si niekedy, čo sa zachovalo dnes z jej prevádzok. V druhej polovici videa som zaznamenal Prvý gemerský trh, ktorý sa konal na Námestí baníkov v Rožňave. Bol to vtedy aj pre vidiečanov veľký zážitok. Mohli si počas troch dní všeličo nakúpiť priamo na námestí, dokonca boli k dispozícii kupujúcim i rôzne druhy motoriek, ale aj vtedy moderné osobné auto Škoda Felícia. Všimli ste si vtedajšiu módu mladých slečien? Veľmi pekne ďakujem pánovi Pobočekovi ešte raz, že mi pomohol "priviesť na svet" moje prvé filmovacie metre na túto stránku. A vám, ktorí ste to celé odsledovali ďakujem za trpezlivosť.

 

Ondrej Doboš

 

 

 

Čítať 612 krát Naposledy zmenené pondelok, 13 november 2023 14:51

1 komentár

  • Odkaz na komentáre Marta Lajčáková streda, 25 október 2023 14:28 Napísal(a) Marta Lajčáková

    Jééj, ja sa spoznávam na fotografii: S tými mašľami na vrkočoch.

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!