štvrtok, 26 október 2023 11:17

Dvaja noví vojaci strážia náučný chodník Bojisko Rimavská Baňa Doporučený

Napísal(a) V. Brádňanský
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Rimavská Baňa, 20.10.2023. Na náučnom chodníku Bojisko Rimavská Baňa pribudli nové sochy vojakov, altánok, smerové tabule a informačné tabule, ktoré zvýšia komfort návštevníkov a ešte bližšie priblížia históriu spojenú s touto lokalitou a témou SNP.

Náučný chodník SNP – Bojisko Rimavská Baňa je súčasťou tematickej trasy Cesta SNP Gemerom-Malohontom, ktorá mapuje historické udalosti vojnových rokov so zameraním na náš región. Každé zastavenie na trase chodníka približuje udalosti, ktoré sa na tom konkrétnom mieste v minulosti odohrali, čo robí tematickú trasu ako aj jej zastavenia autentickými.

„Ide o nenáročnú trasu po miestach skutočných bojov. Prevedie vás popri zrekonštruovaných bunkroch a zákopoch, kde objavíte povstaleckých vojakov. Teda nie úplne skutočných, ale po novom už štyri sochy vojakov, pri ktorých sa môžete odfotiť,“ uviedol výkonný riaditeľ OOCR GEMER Jaroslav Hric.

r bana bojisko DSC 0353Náučný chodník SNP – Bojisko Rimavská Baňa mapuje bitku medzi povstaleckým peším práporom „NARCIS“ a útočiacou nemeckou ,,Kampfgruppe Sonne“. Na siedmich zastaveniach informuje o vyhlásení SNP, formovaní 1. ČSA na Slovensku, príprave obrany obranného úseku č. 6 pri Rimavskej Bani a detailný priebeh udalostí. Špecifikom chodníka sú znázornené obranné postavenia povstalcov a obnovený autentický guľometný bunker na kóte „Hrb“.

„Dokončením II. etapy chodníka sme rozšírili existujúci chodník o nové zastavenia. Vďaka finančnej podpore BBSK sme spolu s obcou Rimavská Baňa vybudovali drevený altánok pri studničke a osadili smerovacie tabule pre zlepšenie orientácie na trase. V spolupráci s obcou Rimavské Zalužany sa nám podarilo uspieť s projektom „Povstalci v horách“, kde sme získali finančnú podporu z dotácie Ministerstva obrany SR. Vďaka tomuto projektu pribudli na kóte Háj dve nové sochy povstaleckých vojakov a doplnili sme informácie o udalostiach, ktoré boli spojené s bojmi v okolí obcí Rimavské Zalužany a Rimavská Baňa,“ priblížil autor projektu Mgr. Viktor Brádňanský.

 

Mgr. Viktor Brádňanský

 

Čítať 411 krát Naposledy zmenené štvrtok, 26 október 2023 11:33

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!