štvrtok, 26 marec 2015 19:38

Delegáti ZO JDS zvolili na marcovom sneme v Rožňave nové okresné predsedníctvo a za jeho predsedu Ladislava Fábiana

Napísal(a) Mgr. Fabián
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv jds DSC 2755 aPäťdesiatjeden delegátov zastupujúcich seniorov rožňavského okresu združených v Okresnej organizácii Jednoty dôchodcov na Slovensku sa zišli 20. marca 2015 v hoteli Kras Rožňave na svojom Sneme. Hodnotili na ňom svoje trojročné volebné obdobie aj za účasti predsdu krajskej organizácie JDS v Košiciach pána Ján Matúšku. Hneď v úvode minútou ticha vzdali hold svojmu bývalému predsedovi OO JDS Jánovi Nemčkovi, ktorý vlani nečakane zomrel. OO JDS už v predchádzajúcom období preukázala, že je schopná realizovať záujmy našich seniorov, hovorilo sa v správe prednesenej dovtedajším podpredsedom Ladislavom Fábianom. Zvýraznilo sa v nej najmä to, že členská základňa po poslednom hodnotení mala stúpajúcu tendenciu, keď v roku 2012 predstavovala 1503 členov - prírastok 161, úbytok 122 členov, 2013 stúpol na 1591 = prírastok 161, úbytok 122 členov, 2014 na 1615 = prírastok 145, úbytok 121 členov. Za hodnotené obdobie pribudlo 5 nových ZO a to: Rožňavské Bystré = 50 členov, Kečovo = 57 členov, v roku 2015 už 3 nové ZO a to: Rudná = 69 členov, Jablonov nad Turňou = 62 členov, Krásnohorská Dlhá Lúka = 56 členov. Celkom k dnešnému dňu máme 1802

členov, nárast v hodnotenom období plus 299 členov, čo robí 16,6 % a sme najpočetnejšia (čo do ZO a členskej základne) v rámci Košického samosprávneho kraja. Úbytok členskej základne je vo veľkej miere prirodzenou cestou. Nárast je propagovaním a vytváraním podmienok pre vyžitie našich seniorov. JDS je budovaná ako dobrovoľnícka organizácia , v našich okresných štruktúrach nie sú platený pracovníci, viac ako 190 funkcionárov vykonáva prácu dobrovoľne. Dobrovoľnícka činnosť sa sústredila hlavne na organizovanie kultúrnych, spoločenských, športových a turistických akcií pre našich členov. V rokoch 2012 – 2014 sme pridelili do ZO 223 poukazov na PRP. 

V kultúrno - športovej oblasti sme sa snažili naviazať na naše úspešné podujatia a to: 

- v roku 2012 ŠH Betliar, turistika Betliar - prehliadka zvernice panstva Andrášiovcov. Týchto podujatí sa zúčastnilo spolu 147 členov. Dňa 4. októbra sme pre najaktívnejších členov zorganizovali zájazd do Vysokých Tatier.
- v roku 2013 12.07. - ŠH Betliar - 110 účastníkov. V súťaži družstiev: 

  • 1. miesto Betliar
  • 2. miesto Plešivec
  • 3. miesto Dobšiná

Turistika Dobšiná 98 účastníkov, zameranie náučný banícky chodníček od námestia v Dobšinej až po Lányiho Hutu. Turistika Slavošovce – návšteva pamätnej izby Pavla Dobšinského a prechod tunelom pod Homôlkou, spája okres Rožňava s okresom Revúca. Účasť 50 členov 16.augusta 2013.

- v roku 2014 – ŠH v Dobšinej, 160 účastníkov, najstarší účastník pani Mária Lükoová, nar. r. 1934 ZO Lipovník.

  • 1. miesto Dobšiná
  • 2. miesto Plešivec
  • 3. miesto Vlachovo

V rámci celoslovenských športových hier nás a tým aj kraj reprezentovali: p. Štefan Kaňúr, p. Vierka Šmelková a p. Ladislav Sappanoš. V hodnotených rokoch sme organizovali aj prehliadky speváckych súborov: Na Radnici v Rožňave v roku 2012 8 súborov a sólo vystúpenie p. Kaňúrovej 27.9.2013 7 kolektívov – 91 účinkujúcich, veľká sála MsÚ. Prekrásne podujatie, ktoré zachováva tradície a zvyky „Gemera“.
Každoročne organizujeme stretnutie seniorov okresu v rámci „Mesiaca úcty k starším“ vždy u inej ZO. Posledné podujatie organizovala ZO Betliar, ktorá v tomto smere nasadila latku veľmi vysoko. Ako prvá organizácia i sama zabezpečila kultúrny program- z radov svojich členov. Tento rok pripadol na ZO Brzotín.
V rámci zviditeľnovania našej organizácie sa snažíme naše akcie propagovať cez obecné noviny, regionálnu televíziu, články na web stránkach ako Maj Gemer, cez stránky KO JDS kojdske.estránky.sk, obnovíme aj okresnú web stránku a to jdsroznava.webnode.sk.
V spolupráci s partnerskými organizáciami sme spolupracovali v priebehu celého hodnoteného obdobia. Najväčšiu pozornosť sme venovali spolupráci s MsÚ, OcÚ, ZMOHG, poslancami VÚC p. Ing. Baštákom, Ing. Szöllöšom, so SZPB ObV, s ORPZ v Rožňave s ktorým je výborná spolupráca. Predstavitelia týchto organizácie prejavujú ochotu pomáhať JDS. Veľmi dobrá spolupráca sa rysuje medzi nami a Domom MS v Rožňave. Podpísali sme memorandum o spolupráci. Je potrebné stanovené ciele a úlohy v tomto roku naplniť.
Účastníci snemu zvolili aj členov výboru a revíznej komisie: Predsedom OO JDS sa stal Mgr. Ladislav Fábian, členmi JUDr. Klobušník, Štefan Kaňúr, Šarlota Šturmanová, Katarína Dravecká, Helena Bendulová, Božena Reťkovská, Ján Galo, Jozef Vavrek, Rozália Tóthová, MUDr. Ružena Fülekyová, predseda revíznej komisie Margita Kilíková, členmi Ružena Gergelyová a Mária Jakobejová, kronikár Matilda Králová. Zvolili aj delegátov na Krajský snem JDS Košice a Celoslovenský snem v Bratislave. Prajeme im veľa elánu do práce.
Celkove hodnotíme obdobie rokov 2012 - 2014 ako úspešné. Väčšinu úloh, ktoré sme si stanovili, sme splnili. Funkcionársky aktív preukázal vysokú akcieschopnosť, no i napriek vyššiemu veku však funkcionári a členovia našej organizácie pri svojej práci prejavujú pružnosť a akcieschopnosť pri riešení situácií, ktoré život seniorov prináša.
Text: Mgr. L. Fábian
Foto: Ing. O. Badin

[cincopa AkDAIYsc6CHW] 

 

Čítať 2298 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:12

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!