piatok, 29 október 2021 19:19

Jelšavskí dobrovoľní hasiči a mladí plameniaci zaspomínali na kolegov – hasičov, ktorí už nie sú medzi nami Doporučený

Napísal(a) G. Jakubecová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Sviatok všetkých svätých (1. 11.), Pamiatka zosnulých – „Dušičky“ (2. 11.) – takto za sebou nasledujú v kalendári sviatky, počas ktorých si pripomíname zosnulých. Ako to však u nás bolo pôvodne?
Dušičky slávime už stáročia. Starostlivosť o predkov bola v tradícii všetkých Indoeurópanov zakorenená tak hlboko, že sa s ňou muselo počítať aj v ďalších kultúrnych dejinných fázach. Z jej tradície vznikol pod vplyvom kresťanstva v 10. storočí jediný sviatok, dnes známy ako Dušičky, ktorý bol už ako kresťanský – presunutý na jeseň (2. novembra). Z ľudovej kultúry sa z predkresťanského obdobia zachovala predstava, že sa v tento čas prekrýva svet živých a mŕtvych a zosnulí sú k nám bližšie.

jel dhz 20211029 135839Úzke prepojenie so Sviatkom všetkých svätých. Sviatok všetkých svätých je u nás úzko zviazaný s Dušičkami a takisto má kresťanský základ: „Spája ich privátny priebeh rodinných obradov, historicky však už ide o kresťanský sviatok. Vznikol v 4. storočí vo východnej kresťanskej cirkvi, bol zasvätený svätcom bez vlastného miesta v cirkevnom kalendári. Na 1. november ho definitívne preložil pápež Gregor IV.“

jel dgz 20211029 140436Dňa 29. októbra 2021 sa niekoľkí jelšavskí dobrovoľní hasiči a mladí plameniaci stretli pred Hasičskou zbrojnicou, aby si zaspomínali na kolegov – hasičov, ktorí už nie sú medzi nami. Po príjemných spomienkach sme sa presunuli ku soche svätého Floriána, kde sme uložili venček a zapálili sviečky za všetkých hasičov, ktorí na nás pozerajú už z neba.

Strávili sme príjemné popoludnie plné spomienok a rozjímania.

Gabriela Jakubecová

 

Čítať 692 krát Naposledy zmenené nedeľa, 31 október 2021 07:56

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!