Úspešný denný hasičský tábor pre deti zorganizovali v Jelšave

    Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) v Jelšave v spolupráci s Mestom Jelšava zorganizovali v dňoch 08. – 12. 07. 2024 denný hasičský tábor.

     V pondelok 8. júla sedem detí s doprovodom zavítalo na Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Revúcej (OR HaZZ), kde im príslušníci ukázali hasičskú techniku, operačné stredisko, výstroj a výzbroj zasahujúcich hasičov. Ďakujeme za umožnenie návštevy a za príjemne strávené predpoludnie. Po obede na Hasičskú zbrojnicu zavítali k jedenástim jelšavským deťom aj deti z Magnezitoviec a z Muráňa na spoločný tréning. Deti si vyskúšali rôzne disciplíny, v ktorých súťažili vo štvrtok na Hrádku.

     V utorok 9. júla sme s jedenástimi deťmi zavítali do obce Muráň, kde sme navštívili Obrovisko a Sysľovisko. Muránska strela nás odviezla od obecného úradu až na Sysľovisko. Bol to príjemný zážitok previezť sa na vláčiku s kolesami. Skôr sme však vyšli na Obrovisko, kde sme videli množstvo zvieratiek, drevených obrov. Deti si zajazdili na koníkovi, videli vystúpenie sokoliarov z Muráňa. Pizzu nám priamo na Obrovisko doniesli z Penzióna U sysľa, bola veľmi chutná, ďakujeme. Potom sme sa presunuli na lúku plnú sysľov. Po kŕmení sme sa ochladili pri vodnom mlyne a vláčikom sme sa vrátili na autobusovú zastávku a vrátili sme sa do Jelšavy. 

Záverečné výsledky futbalistov horného Gemera v ročníku 2023/2024

Futbalové súťaže ročníka 2023 – 2024 aj v našom regióne horného Gemera sa už dávno skončili (16.6.2024) a my vám dlžíme záverečné komentáre k nim. Robíme tak z rôznych dôvodov až teraz. Dúfame, že nám to nebudete veľmi vyčítať. Začnime teda súťažiami dospelých a od najvyššie obsadenej súťaže, teda V. ligy JUH, v ktorej sme mali dvocjh zástupcov, a to MFK Rožňava a FK Krásnohorské Podhradie. Aj keď sme v predchádzajúcom príspevku nášho spolupracovníka Štefana Tomášika o tom písali, potvrdíme to aj my, že víťazom súťaže sa stal kolektív futbalistov MFK Rožňava, ktorý v spomínanom ročníku dosiahol výnimočný výsledok, keď zvíťazil s 18 bodovým náskokom pred druhou MFK Gelnica a postúpil tak do IV. ligy Majstrovstiev Vsl. kraja. Všetci im k tomuto úspechu, ktorý dosiahli pod vedením trénera Ladislava Dávida, blahoželáme. 

Pripomíname, že v ostatnom kole V. ligy Juh dosiahli jednotlivé družstvá tieto výsledky: Rožňava – Ťahanovce 5:2, Malá Ida – Borša 2:0, Geča – Vojčice 5:0, Budkovce – Krásnohorské Podhradie 6:0, Gelnica – Topoľany 0:4, Nacina Ves – Dvorníky-Včeláre 1:1.

Letný múzejný tábor Za sovami na bicykloch otvoril už siedmy ročník

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, práve tento týždeň prichádza s prvým turnusom obľúbeného denného letného tábora určeného prázdninujúcim deťom. Múzejný tábor sa stal už tradičným podujatím a tento rok múzejníci otvárajú už siedmy ročník. Jeho ústredná téma je prírodovedná, celý program tábora sa bude niesť v duchu sov a iných dravcov, lesa, ochrany prírody a vody v nej a v neposlednom rade v duchu ekologickej dopravy – bicyklov.

Deti čaká opäť bohatý program. Dozvedia sa množstvo zaujímavostí nielen o sovách, ale aj o ostatných denných či nočných dravcoch. Naučia sa spoznávať les a zvieratá, stromy a huby v ňom možno inak ako doteraz. Múzejníci im dokonca prezradia, ako je to naozaj s vodou v prírode a prečo je potrebné ju starostlivo chrániť. Bližšie sa zoznámia s najvhodnejším dopravným prostriedkom do prírody, naučia sa ako sa oň starať a ako bezpečne jazdiť. Aktivity tábora budú bohato prepletené s hernými aktivitami a tvorivými dielňami, dokonca okrem histórie košickej župy spoznajú maskota Košického samosprávneho kraja Župka. Deti počas múzejného tábora navštívia Betliar a Rimavskú Sobotu. 

Návštevníci sa môžu tešiť opäť na podujatie v záhrade Galérie baníckeho múzea v Rožňave

Galéria Baníckeho múzea v Rožňave, kultúrneho zariadenia Košického samosprávneho kraja, podujatím s názvom Večer pre tých, čo krásu unesú, predstaví netradičné spojenie. Vystavované umelecké diela v záhrade galérie ožijú prostredníctvom hudby, ktorú bude zastrešovať rožňavská skupina TarverP. Zámerom koncertu bude tak viacrozmerné prepojenie umenia. Hudba bude slúžiť len ako emočná kulisa k aktuálnej výstave. Hudobné tóny budú cielene pôsobiť na poslucháča a jeho vnímanie, ktoré má smerovať k otvorenosti akceptovať aktuálny umelecký zážitok tu a teraz. „Koncertom tak nadväzujeme na úspešné podujatie Víkend otvorených parkov a záhrad a nechávame priestor na to, aby záhrada galérie mohla znova ožiť. Nezabudnite si so sebou doniesť podložky, deky, alebo si len sadnite na svoju obľúbenú rifľovú bundu medzi umelecké diela a nechajte sa unášať umeleckým zážitkom za letného stmievania,“ pripomína kurátorka múzea Mgr. Kristína Pakesová, PhD. Pôvodná tvorba skupiny TarverP sa niesla v znamení žánrov hard & amp; heavy, čo dokazuje aj ich debutový album Angel of Light.

Spomienková slávnosť pri príležitosti 200. výročia narodenia revúckeho dejateľa Samuela Ormisa
„Kto žije duchom, v tom žije celý svet a on v celom svete.“
(Ľudovít Velislav Štúr)
Tieto nadčasové slová jedného z najväčších synov slovenského národa platia pre celý rad predstaviteľov našej kultúry, školstva, osvety, cirkvi 19. storočia. V tom čase začal dvíhať hlavu aj zrobený slovenský národ a mal šťastie, že v jeho čele stáli muži ako Ľudovít Štúr, Jozef Miloslav Hurban, Janko Francisci, Samo Chalupka, Samo Tomášik a v neposlednom rade aj osobnosť Samuela Ormisa, štúrovského dejateľa, spisovateľa, osvetového pracovníka, folkloristu, dramatika, publicistu a evanjelického kňaza.
štvrtok, 11 júl 2024 09:12

Celosvetová iniciatíva Júl bez plastov

Napísal(a)
Celosvetová iniciatíva Júl bez plastov

Mesiac júl je známy aj ako „Júl bez plastov“. Ide o celosvetové hnutie, ktoré vzniklo v roku 2011 a ktoré každoročne zapája milióny ľudí z celého sveta do znižovania množstva plastového odpadu. Júl bez plastu dáva priestor pre kreatívne a praktické nápady, ako znížiť využívanie plastov v každodenných situáciách a súčasne zvýšiť povedomie o dopade plastového znečistenia na životné postredie. Každoročne pomáha miliónom ľudí zapojiť sa do zníženia plastového znečistenia – aby sme mohli mať čistejšie a zdravšie životné prostredie a udržateľné komunity. Navyše drobné čiastočky rozpadajúceho sa plastu, tzv. mikroplasty, možno dnes nájsť úplne všade – v pôde, vode aj v telách zvierat a ľudí. Účasť na tejto výzve je len malým krokom pre jednotlivcov, ale môže znamenať veľký prínos k zlepšeniu životného prostredia na globálnej úrovni. Pridajte sa aj vy k iniciatíve „Júl bez plastov“ (v angličtine Plastic Free July) a zmenami znížte množstvo plastového odpadu, ktorý produkujete. A to nielen v júli, ale aj po celý rok, či po celý život. Inšpirovať sa môžete uvedenými tipmi.

Previerky pripravenosti dobrovoľných hasičov okresu Revúca k storočnici DHZ Gemer

Územná organizácia Dobrovoľnej požiarnej ochrany (ÚzO DPO) SR v Revúcej v spolupráci s obcou Gemer zorganizovali dňa 06. 07. 2024 previerky pripravenosti dobrovoľných hasičov okresu Revúca pri príležitosti 100. výročia založenia Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) Gemer.

Skoro ráno sa do Gemera začali schádzať dobrovoľní hasiči z revúckeho okresu, aby s miestnymi hasičmi oslávili ich storočnicu.

Deň začal slávnostným nástupom, kde prítomných privítal generálny inšpektor Ing. Pavol Zapletal, MBA, člen Prezídia DPO SR, predseda KO DPO SR v Banskej Bystrici, tajomník ÚzO DPO v Revúcej, ktorý privítal starostu obce Gemer Zoltána Jankóšika, primátorku mesta Tornaľa Ing. Eriku Gyõrfiovú, plk. Mgr. Jozefa Mikudu, riaditeľa OR HaZZ Revúca, Mgr. Petra Hlavatého, námestného farára evanjelickej a. v. cirkvi a všetkých prítomných hasičov a hasičky. Potom sa k prítomným prihovoril starosta obce Zoltán Jankóšik, ktorý odovzdal dobrovoľným hasičom z Gemera zástavu. Slávnostná časť pokračovala oceňovaním. Boli odovzdané nasledovné medaile a ocenenia:

O účinkovaní gemerských piatoligistov v sezóne 2023/2024

V ďalšom článku Štefan Tomášik opisuje účinkovanie futbalových klubov z okresu Rožňava v 5. lige – JUH riadenej VsFZ.  Najprv uvádza káder, neskôr výsledky a v závere konečnú tabuľku 5. ligy – JUH. Text dopĺňajú fotografie.      

Účinkovanie Rožňavy

Káder: Frederik, Spišák, Dávid Oravecz, Kristián Kočiš – Filip Szabó, Patrik Varga, Juraj Horvát, Filip Gallo, Goderzi Machaidze, Tomáš Gecelovský, Jozef Korfanta, František Gyenes, Pavlo Berezianskyi, Maroš Sasák, Štefan Dorkin, Gabriel Majoroš, Valerij Kovernyk, Shota Gvazava, Michal Domik, Zoltán Kótai, Martin Sabol, Stanislav Hric, Bryan Ruščin, Szabolcs Szabó – Dózsa, Michal Gallo, Richard Tobias Želinský, Jakub Ďuríček, Jozef Fedor, Filip Kovács, Matúš Šeďo, Michael Ligárt, Ladislav Dávid, Ryan Jiovanni Marcelino

Športové hry pre seniorov z Revúckej Lehoty

Občianske združenie LEHVAČEN pod vedením Ing. Ivety Pavlákovej zorganizovalo dňa 27.6.2024 „Športové hry pre seniorov z Revúckej Lehoty“, a to vďaka finančnej podpore Nadácie Henkel Slovensko. Pomocou projektu sa zakúpilo športové náčinie – ruské kolky, 2 terče na šípky a drevená hra „Stick on line“ a tiež občerstvenie na podujatie.

Športové hry otvorila predsedníčka JDS v Revúckej Lehote Mgr. Margita Mladšia a hlavným rozhodcom bol Dušan Pavlák.

Seniori súťažili v 5 disciplínach – v hode šípkami na terč, v hode na plechovky, v kope na malú bránku, stick on line a v ruských kolkoch. Jednotlivé disciplíny boli rozdelené na kategórie muži a ženy.

Využite pozvanie do Mestského kultúrneho strediska v Revúcej

MESTSKÉ KULTÚRNE STREDISKO V REVÚCEJ POZÝVA
na letné podujatia

* * *

Prvého júla 2024 uplynulo 200 rokov od narodenia vynikajúceho revúckeho rodáka SAMUELA ORMISA.

Miestny odbor Matice Slovenskej v Revúcej, Súkromná stredná odborná škola v Revúcej, Cirkevný zbor ECAV na Slovensku Revúca a Mesto Revúca organizujú spomienkovú slávnosť

v nedeľu 7. júla

09.30  slávnostné Služby Božie

Strana 1 z 606