sobota, 26 október 2024 13:51

História MFK Rožňava do roku 1988 - dospelí

Napísal(a)
Futbalové mužstvo Rožňavy, dospelí, v osemdesiatych rokoch

Mestský futbalový klub (MFK) Rožňava je v súčasnosti najúspešnejší futbalový klub z okresu Rožňava. Preto si ho vybral náš spolupracovník Ing. Štefan Tomášik a spracoval jeho históriu v kategórii dospelí. V príspevku uvádza umiestnenia v konečnej tabuľke od roku 1932 pričom je uvedená aj súťaž ktorú v danom roku Rožňava hrala. Ďalej ponúka aj súpisky v niektorých sezónach a na záver osobnosti klubu. Z dôvodu rozsahu príspevok končí rokom 1988.

V roku 1919 vzniká Futbalový zväz pre Slovensko a organizuje prvé oficiálne súťaže.

V roku 1926 mal už Rozsnyói sport club (Rožňavský športový klub) – RSC A, B mužstvo dospelých a mužstvo dorastencov.

V roku 1927 bola RSC prijatá do súťaže Stredoslovenskej futbalovej župy, ktorá mala sídlo v Rimavskej Sobote. Súťažné, ale aj propagačné zápasy, hrávali s obcami a mestami ako Tornaľa, Fiľakovo, Plešivec, Dobšiná, Lučenec, Rimavská Sobota, Košice, Prešov, Poprad, Spišská Nová Ves.

Prišla jeseň aj na štadióny  +  Zostávajú nám ešte tri týždne futbalu

Futbalisti MFK Rožňava, ktorí ako nováčik ročníka 2024/2025 súťažia v IV. lige Východ, si dosiaľ počínajú pomerne dobre. Zatiaľ im patrí 5. priečka tabuľky. V druhej najvyššej lige V. Lige Juh hrajú futbalisti Krásnohorského Podhradia. Zatiaľ sa v 12 kolách proti súperom nepresadili a patrí im posledné 14. miesto v tabuľke. V súťažiach dospelých reprezentuje účastníkov VII. ligy ObFZ Rožňava 12 klubov, keď na najvyššej priečke sa držia futbalisti rožňavskej rezervy MFK. V tomto októbrovom týždni zápolili aj mládežnícke družstvá horného Gemera. Bližšie o nich nižšie v komentároch.

Futbalová liga na hornom Gemeri pred záverom jesenných zápolení

Druhý tohtoročný októbrový víkend využilo na hornom Gemeri 14 futbalových mužstiev dospelých a 15 mládežníckych koletívov na meranie síl v rôznych ligových súťažiach. Z vyššie nasadených klubov si úspešne počínali Rožňavčania pod hlavičkou MFK, ktorí v 12 kole štvrtej ligovej súťaži Východ získali cenný bod na ihrisku Raslavíc. V ligovej súťaži na okresnej úrovni, v ktorej je prihlásených 12 futbalových klubov si najlepšie počínali futbalisti rožňavskej rezervy MFK, ktorí Drnavčanom „nasúkali“ sedem gólov. V jesennej časti si svoje odohrali mládežnicke kolektívy prihlásení v 15. kluboch. Viac sa dozviete vo výsledkoch, ktoré uvádzame nižšie. Prekvapením jesene sú mládežníci z TJ Baník Rožňavské Bystré a to dorastenci i  žiaci, z ktorých najmä žiaci si veľmi dobre počínajú, keď v jesennej časti nestratili so súpermi ani bod a "kraľujú" tak na 1. pozícii. V ich kolektíve si v streleckej súťaži najlepšie počína Adrian Tomi,  ktorý sa na 1. mieste teší z nastrieľaných 29 gólov dosiahnutých v 5. majstrovských stretnutiach.. 

streda, 09 október 2024 18:06

Z futbalovej kuchyne horného Gemera

Napísal(a)
Zo zápasu Gelnica - Krh. Podhradie

V ďalšom článku Ing. Štefana Tomášika sa dočítame o rôznych futbalových aktualitách z okresu Rožňava ako sú prestupy a hosťovania, či najlepší strelci 7. ligy. Nechýbajú výsledky Rožňavy a Krásnohorského Podhradia. V závere autor predstavuje jeden futbalový klub 7. ligy.

Prestupy a hosťovania k 6. 10. 2024:

Zoltán Kótai – Rožňava – Jesenské
Valerij Kovernyk – Rožňava – Vranov
Peter Šagúl – Rožňava – Hnúšťa
Jakub Ďuríček – Rožňava – FCM Traiskirchen

Z majstrovského futbalu 12. kola IV. ligy Východ Rožňava - Medzilaborce 2:1. Druhý gól Rožňavy zaznamenáva Tomáš Revúcky.

Po niekoľko týždňovej odmlke zapríčenej zdravotným stavom administrátora stránky sa ozývame, aby sme vám priniesli výsledky súbojov našich futbalových mužstiev dospelých dosiahnutých v IV. lige Majstrovstiev regiónu Východ, v V. lige JUH a v najvyššej okresnej súťaži VII. lige ObFZ Rožňava. Nie je to veľa, ale situácia ani v iných regiónoch Slovenska nie je ružová a sme stále svedkami odstupu silnejších klubov z rôznych oblastí Slovenska, z rôznych ligových súťaží.

Futbalové dianie na hornom Gemeri teda pokračuje jesennými kolami ročníka 2024/25. Z pomedzi 14 kolektívov dospelých sa v tomto ročníku do Majstrovstiev regíónu – IV. ligy prebojovali jasným víťazstvom z piatej ligy futbalisti MFK Rožňava.

streda, 25 september 2024 11:39

Boli sme na Dobšinskej desiatke

Napísal(a)
Boli sme na Dobšinskej desiatke

Bol krásny, slnečný, teplý deň, hoci už bolo 21. septembra 2024. V tento deň, keď babie leto ako vyšité zavítalo aj do Dobšinej, sa v časti Lányiho huta konal už 13. ročník bežeckých pretekov Dobšinská desiatka. V príjemnom lesnom prostredí v okolí Horskej chaty Stará horáreň bolo od rána rušno. To organizátori dolaďovali svoje niekoľkodenné prípravy, aby všetko bolo na preteky bezchybne prichystané, počnúť traťou, jej úpravou a označením, registráciou pretekárov, prípravou štartovných čísiel, výzdobou, miestami na posedenie a oddych a v neposlednom rade aj neodmysliteľným občerstvením. Potom už prišlo veľa pretekárov zblízka i zďaleka a aj veľa divákov – dospelých aj detí. Niektorí pešo, niektorí behom – tak sa voľaktorí pretekári rozcvičovali, niektorí s nordic walking  palicami a niektorí, pravdaže, sa hore kopcom z mesta doviezli aj autami.

FK Družstevník Gemerská Poloma

V pätnástej časti seriálu, ktorý pripravil Ing. Štefan Tomášik sa dočítame o účinkovaní futbalových klubov z okresu Rožňava v sezóne 2011/2012. Vo 4. lige pôsobil SP MFK Rožňava, v 5. lige FK Gemerská Hôrka, FK Lipovník, FK Družstevník Gemerská Poloma, MFK Dobšiná a FK Krásnohorské Podhradie. Komentár uvádza informácie aj o 1. a 2. triede.

Vo 4. lige účinkovala MFK Rožňava, ktorá bola po jeseni na 12. priečke. Z jesenného kádra neodišiel nikto, naopak, z hosťovaní sa vrátili L. Drobňák, M. Gere, R. Kuzma a J. Strelka ml. Novými hráčmi na jar boli aj R. Szkokan, P. Milata a M. Savčák. Trénerom bol Štefan Koššuth.  

V rámci zimnej prípravy odohrala prípravné zápasy s Barcou, MFK Košice, Sp. Novou Vsou, V. Opátskym, Kežmarkom, Moldavou n/B. a Turňou n/B. V ďalšej fáze prípravy odohrala prípravné zápasy dvakrát so Sp. Novou Vsou a s Veľkou Idou. V konečnej tabuľke sa umiestnila na 14. mieste. Najvyššiu výhru zaznamenala s Krompachmi a najvyššiu prehru s Veľkými Revištiami.

pondelok, 09 september 2024 16:21

FK Tatran Betliar v rokoch 2011 – 2015

Napísal(a)
Mužstvo v sezóne 2014 / 2015, zdroj: Karol Csobádi

FK Tatran Betliar  v rokoch 2011 – 2015

Futbalový klub Tatran Betliar patril medzi popredné futbalové kluby v okrese Rožňava. Najvyššiu okresnú súťaž vyhral v roku 2013, potom dva ročníky pôsobil vo vyššej súťaži. Od ročníka 2015 / 2016 pôsobí v najvyššej súťaži ObFZ Rožňava.

V článku sa dočítame fakty o jeho účinkovaní v rokoch 2011 – 2015. Okrem tabuliek autor uvádza káder, zaujímavosti a pri niektorých ročníkoch aj strelcov. 

2011 / 2012

Súpiska na jeseň: Kelíšek, Dorkin - Cilovič, Ľ. Arvay, Benedikty, Ján Gonos, Jaro Gonos, Lenghart, Barkasz, J. Zdechovan, Z. Zdechovan, Vranec, Lukáč, V. Kováč, Orabinec, Kamil Ivanko, Tököly  

Súpiska na jar: Kelíšek - Cilovič, Ľ. Arvay, Lukáč, V. Kováč, Jaro Gonos, Barkasz, Ján Gonos, Orabinec, Z. Zdechovan, Poťmák, Herchl, Lenghart, J. Zdechovan, Benedikty, Kamil Ivanko, Tököly

O Americkom sne Gusta Stibrányiho v záhrade Galérie BM

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, prichádza hneď na začiatku septembra s atraktívnou besedou. Jej hlavým hosťom bude cestovateľ Gusto Stibrányi, ktorý rád porozpráva o svojej ceste naprieč obomi americkými kontinentmi. Prinesie so sebou aj svoj elektrobicykel a dokonca si záujemcovia budú môcť na mieste kúpiť jeho knihu – cestopisný denník Americký sen. „Som presvedčená o tom, že svoju ,,Ameriku“ žije Gusto Stibrányi kdekoľvek, kde príde. Pravdepodobne nezáleží na tom, kde sa nachádzate, ale akú vášeň dokážete do svojho sna vložiť,“ pozýva na besedu kurátorka múzea Mgr. Kristína Pakesová, PhD.

Zbojnícky expres – jazda vláčikom po historickej trati regiónu Gemer

Vychutnajte si jazdu vláčikom po historickej trati, odkazujúc na slávne časy regiónu Gemer, nazývaným aj železné srdce Uhorska, v legendárnom zbojníckom prostredí s nádhernou prírodou Čertovej doliny. Neopísateľný zážitok, nádherné scenérie slovenskej prírody, či technické monumenty ako Čertov viadukt a viadukt Pod Dielom ponúka jazda zbojníckym expresom na trase: Rimavská Sobota – Rimavská Baňa – Hnúšťa – Tisovec – Tisovec-Bánovo – Zbojská a späť. Zbojnícky expres bude vypravený už túto sobotu 17. augusta 2024.

Strana 1 z 133