utorok, 12 apríl 2016 18:29

Držitelia GOSKAROV z Rožňavy sa predstavia aj v celoštátnej súťaži

Napísal(a) Anežka Kleinová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Gemerské osvetové stredisko, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, zorganizovalo v nedeľu 10. apríla 2016 už 20. ročník krajskej súťaže a prehliadky amatérskej filmovej tvorby Cineama 2016. Do súťaže bolo prihlásených 31 filmov vo všetkých vekových skupinách aj žánrových kategóriách. Porota zložená z vysokoškolských pedagógov Akadémie umení v Banskej Bystrici hodnotila ich technické spracovanie a umeleckú hodnotu.

Na rozborovom seminári potom sprostredkovala svoje postrehy a odporúčania prítomným autorom za účelom ich ďalšieho odborného rastu, čím sa darí napĺňať poslanie tejto súťaže. Zároveň dostali priestor osobné konzultácie a medzigeneračná výmena skúseností autorov navzájom.
Počtom boli najviac zastúpené animované filmy tvorcov od 6 do 65 rokov. Ale nechýbali ani kategórie hraný film, dokument, minútový film, videoklip, v ktorých autori prinášajú úsmevné aj vážne témy zo života a ich vlastné spracovanie a pohľad na svet. V rámci nesúťažnej časti bola možnosť zhliadnuť výber úspešných filmov z predchádzajúcich ročníkov súťaže Cineama aj vzácne zábery z histórie začiatkov amatérskeho filmárskeho hnutia v Rožňave.

Na celoštátnu súťaž v Nitre 3. - 5. júna 2016 postúpili víťazi ocenení Goskarmi, a tiež v poradí ďalšie ocenené filmové diela. Možnosť zúčastniť sa najvyššieho kola súťaže z rozhodnutia poroty dostali aj snímky bez umiestnenia, ktoré však dosiahli vysokú technickú a umeleckú úroveň. Organizačne bola súťaž zabezpečená aj vďaka finančnej podpore z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia.

Anežka Kleinová

 

Výsledky 20. ročníka krajskej súťaže CINEAMA 2016

 

Čítať 3233 krát Naposledy zmenené streda, 13 apríl 2016 14:13

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!