streda, 24 január 2018 10:58

O dôležitosti svetla pri fotografovaní a jeho bohatých možnostiach s Dušanom Petrom Doporučený

Napísal(a) TIC
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Nejde to vždy a nejde to ľahko. Na tvorivú prácu musí vzniknúť ideálne rozpoloženie ducha a mysle...
Všetci poznáme zázračnú moc fotografie. Zachytí neopakovateľný okamih, ktorý nevybledne a poteší aj po mnohých rokoch. O význame svetla v živote človeka niet pochýb. Prirodzené denné svetlo sa vo večerných aj nočných hodinách a počas chladných dní dopĺňa tým umelým. O dôležitosti svetla pri fotografovaní a jeho bohatých možnostiach som sa opýtala Dušana Petra, mladého amatérskeho fotografa, narodeného i žijúceho v Revúcej.

Kto alebo čo Ťa priviedlo k fotografovaniu?

  • Išlo to tak nejako samo, doma sme mali foťák, s ktorým som fotil všetko, ale nič som o fotografovaní nevedel. Neskôr som sa o to začal zaujímať viac a pochopil som, že na serióznu fotografiu potrebujem zrkadlovku. 

ra petro d 2Keby si mal vlastnými slovami opísať svoju tvorbu, ako by si ju charakterizoval?

  • Moja tvorba má široký záber. Fotím najmä prírodu, v ktorej som často, tiež sa venujem portrétnej fotografii, fotografovaniu svadieb a rôznych podujatí. Rád cestujem a foťák beriem stále zo sebou. 

Používaš pri fotení nejakú špeciálnu techniku? Fotografiu robí fotoaparát alebo fotograf?

  • Používam bežnú základnú techniku, nič špeciálne. Pri cestovaní sa snažím zminimalizovať veľkosť výbavy. Pre kvalitnú fotografiu je potrebná kvalitná technika, ale samozrejme aj človek, ktorý ju ovláda.

Pred fotografovaním máš pripravený špeciálny scenár ako postupovať?

  • V prírode sa toho veľa naplánovať nedá, človek je závislý od počasia. Presnejším scenárom sa riadim počas fotografovania svadieb, ktoré prebiehajú väčšinou rovnako. Inak rád improvizujem. 

Zažil si niekedy pri fotení aj humornú situáciu?

  • Humorných situácií som zažil veľa, najviac na svadbách, keď sa všetci bavia. 

Ktoré ročné obdobie uprednostňuješ a vyberáš si aj deň na dobré fotografovanie?

  • Každé ročné obdobie je niečím výnimočné a aj každý deň je vhodný na fotografovanie. 

ra petro d 3Máš obľúbenú fotografiu? Podaril sa ti aj tzv. majstrovský záber? Dávaš prednosť farebnej, či čiernobielej fotke?

  • Mojimi obľúbenými sú fotografie prírody, páči sa mi, keď je plná farieb, ale v poslednom čase obľubujem čiernobielu fotografiu. Moje “majstrovstvo“ musia posúdiť iní. 

Máš doma vystavené svoje fotografie a priestor, kde môžeš tvoriť?

  • Doma svoje fotografie vystavené nemám. Čo sa týka priestoru na tvorenie - výrobu, priestoru je málo, v domácich podmienkach sa snažím improvizovať.

Spolupracuješ s niekým a máš pracovné ponuky na fotenie?

  • Nespolupracujem s nikým, fotografovanie mám ako hobby. Som rád keď sa moje výrobky a aj fotografie páčia nielen mojim blízkym, ale aj iným ľuďom. 

Prezradíš nám svoje plány do budúcnosti?

  • Budem rád, keď sa budem aj naďalej môcť venovať fotografovaniu, i ďalším mojím záľubám, medzi ktoré patrí aktívna turistika i kreatívna práca s drevom a kožou.

Ďakujem za rozhovor a prajem ešte veľa pozitívnych vibrácií pri ďalšej fotografickej tvorbe.

Výrobky z dreva a kože si môžete zakúpiť i v našom Turistickom informačnom centre v Revúcej s vedomím, že boli vyrobené Dušanom Petrom a sú originálne...
Zároveň Vás srdečne pozývame na výstavu „Revúcki fotografi“, kde prezentuje spracovanú folklórnu tému aj náš Dušan Petro, ktorá trvá do 2. februára 2018 vo výstavnej sále Mestského domu kultúry v Revúcej.

Text: Oddelenie regionálneho rozvoja MsÚ Revúca – TIC
Foto: archív D. Petra

Čítať 1623 krát Naposledy zmenené streda, 24 január 2018 17:10

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!