pondelok, 11 október 2021 18:36

Jar nádeje. Tajomstvá v literatúre IV.

Napísal(a) T. Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, pripravuje v mesiaci október pre študentov i verejnosť niekoľko podujatí. V pondelok 18. októbra 2021 sa stredoškoláci zúčastnia besedy s Petrom Jašekom, PhD., pracovníkom Ústavu pamäti národa, ktorý prítomným priblíži osobnosť Alexandra Dubčeka. Podujatie sa bude konať v rámci projektu Tajomstvá v literatúre IV., ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Pri príležitosti 100. výročia narodenia jednej z najvýznamnejších osobnosti novodobej histórie Slovenska – Alexandra Dubčeka, je v priestoroch knižnice výstava o demokratizačných snahách v Československu v roku 1968 a úlohe Alexandra Dubčeka v tomto procese.

„S Ústavom pamäti národa sme spolupracovali i v roku 2018, pri príležitosti významných medzníkov v našich dejinách, ako bolo napríklad 100. výročie ukončenia 1. svetovej vojny a vznik prvej Československej republiky,“ spomenula v krátkom rozhovore odborná pracovníčka knižnice Anna Kešeláková a dodala: „Už niekoľkokrát sme obdržali darom aj knihy z produkcie Ústavu pamäti národa, čo nás veľmi teší, nakoľko sú k dispozícii nielen študentom, ale aj širokej verejnosti.“

Súčasťou ÚPN je Centrum výskumu obdobia neslobody, ktorého vedením je poverený Peter Jašek, PhD. Centrum realizuje základný a aplikovaný výskum obdobia neslobody. Prostredníctvom publikačných, vzdelávacích, osvetových, výstavných a audiovizuálnych aktivít, vedeckých a kultúrnych podujatí prezentuje výsledky svojej činnosti verejnosti a podieľa sa tak na šírení hodnôt slobody, humanizmu a demokracie.

Rok 2021 je Medzinárodným rokom mieru a nádeje. V rámci projektu Tajomstvá v literatúre IV. sa v pondelok 18. októbra 2021 uskutoční prednáška spojená s besedou pod názvom „Jar nádeje“ s Petrom Jašekom, PhD., pracovníkom Ústavu pamäti národa a autorom výstavy, o osobnosti Alexandra Dubčeka i demokratizačných snáh 60-tych rokov 20. storočia v Československu. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Tatiana Bachňáková

 

Čítať 688 krát Naposledy zmenené utorok, 12 október 2021 13:58

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!