piatok, 22 október 2021 22:33

Dajte si „hudobnú tabletku“ – Tajomstvá v literatúre IV. Doporučený

Napísal(a) T. Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, pripravila v rámci projektu Tajomstvá v literatúre IV. na dňa 26. októbra 2021 o 17:00 hod. podujatie pre širokú verejnosť z oblasti hudby – „Muzikoterapia – relaxačný vplyv hudby na naše zdravie“. Túto tému predstaví Dušan Zatroch DiS. art, hudobník, vedec, pedagóg Základnej umeleckej školy. Podujatie finančne z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Hudba je účinný nástroj, ktorý ovplyvňuje duševný a fyzický stav človeka. Lekári starovekého Egypta, ako aj starovekého Ríma, od nepamäti používali zvuky na liečenie tela a duše. A liečitelia v starovekej Číne vytvorili druh „hudobných receptov“, pretože pevne verili v magickú silu liečenia zvukom.

26 10 2021 MuzikoterapiaHudobné liečenie – mýtus alebo realita? Odpoveď na túto otázku budeme hľadať s Dušanom Zatrochom, ktorý prezradil, že k hudbe sa dostal ako 4-ročný. „Zaujali ma bicie, a tak som ich študoval ako samouk. Hral som v rôznych kapelách. Muzikoterapii sa venujem 9 rokov,“ povedal o sebe hudobník, vedec a výskumník v jednej osobe, ktorý vyštudoval Konzervatórium a pokračoval: „Proces muzikoterapie prebieha s použitím rôznych terapeutických nástrojov (tibetské misy, ladičky, gong, zvončeky, zvonkohra), ale aj bežných hudobných nástrojov, ako sú bubny, perkusie, syntetizátor. Súčasne s tým využívam rôzne frekvenčné nahrávky, ktoré majú odlišný vplyv a pôsobia na človeka blahodárne," dodal D. Zatroch, ktorý v súčasnosti vyučuje na Základnej umeleckej škole v Rožňave.

Hudba je nevyčerpateľným zdrojom vitality a inšpirácie. Aby zvuky pôsobili liečivo, musia byť v prvom rade príjemné, t. j. vyvolať pozitívne emócie. Iba v tomto prípade budú môcť mať relaxačný účinok na psychiku, môžu zmierniť napríklad stres, či bolesť hlavy.

Prijmite pozvanie na podujatie do priestorov Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová 3 v utorok 26. októbra 2021 o 17:00 hod. na netradičné stretnutie s hudbou v podaní Dušana Zatrocha. Uskutoční sa v rámci projektu Tajomstvá v literatúre IV., ktorý z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia.

Tatiana Bachňáková

 

Čítať 710 krát Naposledy zmenené nedeľa, 24 október 2021 09:21

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!