štvrtok, 04 november 2021 19:42

Príbeh v hlavnej úlohe - Tajomstvá v literatúre IV. Doporučený

Napísal(a) T. Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, pripravila v rámci projektu Tajomstvá v literatúre IV. pre žiakov II. stupňa základných škôl a pre odbornú verejnosť v piatok 5.11.2021 o 13.30 hod. podujatie s Tiborom Hujdičom pod názvom „Príbeh v hlavnej úlohe“. Projekt z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia.
Jeden z najväčších slovenských propagátorov čítania Tibor Hujdič, ktorý je známy aj ako Pán Mrkvička, sa bude venovať rožňavským deťom druhého stupňa základných škôl, ako aj pedagógom. Chce tak upriamiť pozornosť na každodenné čítanie kníh, a to aj v školách počas iných hodín, ako je len hodina slovenského jazyka a literatúry.
„Nepoučujme deti, že by mali čítať. Urobme vzory zo seba. Ukážme im našu vášeň, raz za čas si prečítajme aj knihy, ktoré čítajú deti a zrazu sa máme o čom baviť. Toto je cesta,“ povedal v jednom rozhovore Hujdič a dodal: „Treba uvažovať skôr o podporných veciach. Skúsiť rozprávanie o knihách. Cez príbehy im ukazujme svet, nové myšlienky.“

„Príbeh v hlavnej úlohe“ je názov podujatia, ktoré sa uskutoční v Rožňave pre deti i dospelých. „V knižnici často počúvame požiadavku, aby sme čitateľovi dali dobrú knihu. Každý čitateľ je iný a preto táto požiadavka je dosť náročná,“ hovorí pracovníčka úseku pre deti a mládež Miriama Tóthová a dodáva: “Zároveň je tu istá obava, aby sme čitateľovi dali tú správnu knihu, nakoľko chceme, aby prišiel aj nabudúce. A ako raz povedal pán Hujdič na otázku: Čo je dobrá kniha? To je na dlhú debatu“.

Podujatia s Tiborom Hujdičom, ktoré sa uskutočnia pre verejnosť v piatok 5.11.2021 o 13.30 hod. v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave v rámci projektu Tajomstvá v literatúre IV. pod názvom „Príbeh v hlavnej úlohe“ z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk a je hlavným partnerom projektu.

Tatiana Bachňáková

 

Čítať 692 krát Naposledy zmenené piatok, 05 november 2021 13:57

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!