nedeľa, 27 február 2022 11:53

Týždeň slovenských knižníc v roku 2022 v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave Doporučený

Napísal(a) T. Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) – Týždeň slovenských knižníc sa uskutoční v dňoch 28. 2. – 6. 3. 2022 pod spoločným mottom Knižnice pre všetkých.  Základným cieľom je pozitívne zviditeľňovať knižnice ako kultúrne a vzdelávacie inštitúcie prostredníctvom najrozmanitejšieho spektra aktivít a podujatí. Z dôvodu pandemickej situácie sa presúva do ONLINE priestoru.

Týždeň slovenských knižníc 2022 by mal reagovať na naliehanie súčasnej doby a potreby ochrany životného prostredia. Témou by mali byť EKO knižnice so snahou ukázať, že činnosť a správanie, s ktorým sa v knižniciach stretávame, ide aj šetrnejšie k životnému prostrediu.  
V Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave sme pripravili rôzne aktivity. Hneď na úvod bude vyhlásená literárna súťaž Perly poznania VI. Realizácia bude prebiehať počas roka v troch kolách pre tri vekové kategórie – deti, mládež, dospelí. Zámerom je oboznámiť verejnosť s literatúrou, v ktorej je potrebné vyhľadávať správne odpovede na cielene zadané otázky. 
 
  • 2022 02 28 tsk plagát 2022Knižničná mini EKO výzva, ktorú môžu záujemcovia sledovať na FB stránke knižnice a Instagrame, bude prezentovať zaujímavosti z kníh spolu s ekologickými výzvami pre verejnosť, s drobnou odmenou pre najaktívnejšieho účastníka. Cieľom je vzbudiť vo verejnosti záujem o problémy životného prostredia formou malých výziev. 
  • Eko-viny prinesú príspevky plné ekológie, šetrenia životného prostredia, triedenia a recyklácie odpadu. 
  • Čakám, rezervuj si ma na 24 hodín je nová aktivita, kde ponúkame čitateľom možnosť rezervovať si voľné knihy, ktoré sú v danom momente na polici. 
  • Som fakt dobrá je stručné a netradičné predstavenie kníh z jednotlivých úsekov knižnice, ktoré chceme dostať do povedomia širokej verejnosti. 
  • Tradičné Literárne pikošky budú mať pokračovanie a prinesú opäť zaujímavosti ako o autoroch, tak i o knihách. 
  • Ako vzniká kniha – prezentácia zrodu knihy (YouTube) 
  • Kvíz k 430. výročiu narodenia Jána Amosa Komenského pod názvom J. Á. Komenský a Slovensko bude prebiehať priebežne na FB knižnice. 
  • V knižnici práve prebieha aj výstava Košice štetcom – výstava obrazov autorky Eleonóry Kovalčíkovej a výstava fotografií Košice mojím objektívom autora Pavla Košika.  
  • Putovná výstava silných príbehov predčasne narodených detí pod názvom Narodil sa bojovník! bude prístupná v priestoroch knižnice od 1.3. do 30.4.2022, ktorú realizujeme v spolupráci s Občianskym združením Malíček.  
  • Drobci v knižnici – krátke popoludnie s aktivitami pre rodičov s deťmi do 5 rokov sa uskutoční na úseku pre deti a mládež v stredu 2. marca 2022.
On-line priestor síce nenahradí živý kontakt čitateľa s jeho obľúbeným autorom, avšak je aspoň čiastočnou náhradou pre tých, ktorí na kultúru počas dlhých a ťažkých mesiacoch nezanevreli. Napriek súčasným uvoľneným opatreniam, ktoré sa nedali predvídať, sa Týždeň slovenských knižníc na Slovensku pripravoval v online priestore. My sa na Vás tešíme aj „na živo“ v našich priestoroch Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová 3 a na sídlisku Juh, Jovická 66. Sledujte náš web a sociálne siete, kde sa dozviete všetko podstatné.
 
Tatiana Bachňáková  
 
 
Čítať 562 krát Naposledy zmenené pondelok, 28 február 2022 15:06

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!