×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/planina
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/planina
utorok, 04 marec 2014 18:07

Pokrstili publikáciu, ktorá dokumentuje činnosť rožňavských cechov

Napísal(a) S.H.
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv 18 krst publikacieaVzácnym zdrojom informácií k histórii remesiel a cechov a k samotným dejinám mesta Rožňava je publikácia Rožňavské cechy. Jej autorkou je Sylvia Holečková. Publikácia bola vydaná v slovenskom jazyku s resumé v anglickom a maďarskom jazyku. Má 87 číslovaných strán. Spestrená je cca 100 farebnými fotografiami písomného a mimoriadne bohatého trojrozmerného materiálu, ktorý dokumentuje život a činnosť niekdajších rožňavských cechov. Dnes je tento materiál zapísaný v zbierkovom fonde Baníckeho múzea v Rožňave. Okrem všeobecných základných informácií o cechoch a cechovej hierarchii popularizačno-náučnou formou poskytuje prehľad o rožňavských cechoch, o hospodárskych a spoločenských podmienkach vzniku prvých cechov v meste Rožňava, nevynímajúc existenciu baníckeho cechu, o ich rozmachu v 17. a 18. storočí. Poskytuje správy o významnom mimocechovom remesle – o bieličoch plátna, tiež o súdnej právomoci cechmajstra a mestskej rady, trestoch a pokutách, o konkurencii, trhoch, obchode a obchodníkoch. Pozornosť venuje cechovým insígniám, medzi ktoré patrili cechové truhlice, zvolávacie tabuľky, pečatidlá, nádoby, zástava a cechový

  vývesný štít, tiež cechovým zvyklostiam a zániku cechov v nadväznosti na nástup priemyselnej výroby a vznik prvých rožňavských manufaktúr.
Uvedenie publikácie Rožňavské cechy sa uskutočnilo za prítomnosti primátora mesta Rožňava Pavla Burdigu dňa 26.2.2014 v reprezentačnej časti historickej Radnice. Krstnou mamou publikácie je pani Eva Tományová, ktorá sa v 70-tych rokoch 20. storočia ako pracovníčka múzea tiež venovala problematike cechov  a cechového života. Okrem pani Tományovej uviedol publikáciu do života symbolickým pokrstením aj primátor mesta Rožňava. 
Publikáciu je možné zakúpiť si v expozičných priestoroch Baníckeho múzea do konca júna 2014 za uvádzaciu cenu 11,50 € a tiež v Turistickom informačnom centre v Rožňave.Publikácia bola vydaná s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

S. H.

 

Čítať 7099 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:37

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!