piatok, 20 máj 2016 13:16

Folklórna skupina Radzim z Vyšnej Slanej 1. júna vráti čas v GOS v Rožňave na päťdesiaty deň po Veľkonočnej nedeli

Napísal(a) Dana Lacková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Aj keď je 1. jún poväčšine venovaný deťom, Gemerské osvetové stredisko v Rožňave pripravilo v tento deň tohto roku ďalší „dospelácky“ folklórny večer z cyklu U nás taká obyčaj. Spoločne s folklórnou skupinou Radzim z Vyšnej Slanej sa o 18. 00 hodine v Dome tradičnej kultúry Gemera v Rožňave prenesú diváci v čase, vrátia sa späť do polovičky mája, na päťdesiaty deň po Veľkonočnej nedeli, kedy nastáva nedeľa turíčna - Rusadľe. 

vysna stavanie mája avysna máj 2„Až dodnes Turíce – Rusadľe spájajú náboženské významy so starými symbolmi z pohanskej éry. U nás, na Gemeri, sa v kresťanskom ponímaní tieto sviatky pripomínajú ako Svätodušné sviatky, avšak až z predkresťanských čias sa dodnes zachovalo množstvo rôznych turíčnych obyčají a zvykov. Jeden z nich, asi najpretrvávajúcejší až do súčasnosti, je zvyk stavania májov, ktoré nám zo zvykoslovia svojej obce predstaví folklórna skupina Radzim,“ uviedla Dana Lacková z Gemerského osvetového strediska.
Prastaré turíčne obyčaje, ktorým naši predkovia pripisovali silný magický význam, však na Slovenských dedinách a mestách postupne zanikajú. Ich oživovanie v repertoároch folklórnych súborov i skupín a ich prezentovanie širokej verejnosti, je bezpodmienečne potrebné pre uchovanie krásy tohto nášho kultúrneho dedičstva.

Dana Lacková

 

Čítať 3492 krát Naposledy zmenené piatok, 20 máj 2016 13:52

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!