streda, 14 február 2018 12:26

Významný cirkevný sviatok - Popolcová streda otvára kresťanom predveľkonočný čas pokánia a kajúcnosti Doporučený

Napísal(a) Eva Bombová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Výnimočný zázrak na Popolcovú stredu v roku 1218. Lorenzo Lotto, Sv. Dominik kriesi Napoleona Orsiniho, 1513-1516. Bergamo, Accademia Carrara Výnimočný zázrak na Popolcovú stredu v roku 1218. Lorenzo Lotto, Sv. Dominik kriesi Napoleona Orsiniho, 1513-1516. Bergamo, Accademia Carrara

Dnešok nám prináša Popolcovú stredu a s ňou začiatok pôstu a tiež spomienku na svätého Valentína - patróna zaľúbených, snúbencov i mladomanželov. Mierumilovný a láskavý taliansky biskup chcel mladých mužov uchrániť od smrteľných rizík vojny a tajne, napriek cisárskemu zákazu ich sobášil s vyvolenými - ženáči totiž nemuseli narukovať. Zaplatil najvyššiu cenu, bol popravený sťatím. Dnešok je i štartom obávanej studenej valentínskej zimy. Práve okolo Valentína boli príšerné studené zimy  a v roku 1929 ako v Česku, tak i na Slovensku namerané historicky najnižšie teploty (Vígľaš - časť Pstruša -41,0 a České Budějovice -42,2 stupňov Celzia) - bŕŕŕ.

Významný cirkevný sviatok - Popolcová streda otvára kresťanom predveľkonočný čas pokánia a kajúcnosti. Ako znak ho z popola bahniatok, posvätených počas vlaňajšej Kvetnej nedele, dávajú dnes v kostoloch katolícki kňazi na čelá veriacich. Stretnutie oboch udalostí so zakotvením v kresťanskej histórii prináša i množstvo pranostík. Popolcový termín prináša aj jednu naozaj ďalekosiahlu: Aké je počasie na Popolcovú stredu, také sa drží po celý rok. Iná tvrdí: Ak cez Popolcovú stredu vietor fúka - bude fúkať po celý pôst. Aby sme sa máčik zohriali, vľúdna česká pranostika zo 14.2. síce vraví: Svatý Valentínek - jara je tatínek, ibaže ďalšie, v pranostikách zakotvené skúsenosti predkov nesú doslova arktické prognózy, keď napr. uvádzajú: Na svätého Valentína mrzne i koleso mlyna. Valentín svätý rád mrazí päty. A z dažďov odvodená je aj urologická pranostika: Keď sa Valent doští - mráz ešte zatreští. Dnešok je už v znamení pôstnej prohibície a tabu mastnoty, obedom však predsa možno prilákať aj optimistickejšie prognózy. Ak si dnes dáme na tanier dlhé rezance či špagetky, budú dlhé aj byle žita či ľanu. A je i cestovinka, ktorá nám vraj môže milo ovplyvniť stav peňaženiek - papať treba pirohy - ale poriadne zaguľatené pôstnou plnkou - to sa má premietnuť aj do zaguľatenia našich peňaženiek.

Eva Bombová

 

Čítať 2392 krát Naposledy zmenené sobota, 17 február 2018 09:01

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!