piatok, 17 február 2017 17:22

Členovia SZPB v Čiernom Potoku na svojich jubilantov nezabúdajú

Napísal(a) JUDr. J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Jubilant Štefan Kapec z Kalinova so svojimi dvomi dcérami a zaťmi. Jubilant Štefan Kapec z Kalinova so svojimi dvomi dcérami a zaťmi. Foto: JUDr. Jozef Pupala

Základná organizácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Čiernom Potoku, okres Rimavská Sobota, mala k 31.12.2017 49 členov. Na obec, ktorá má 143 obyvateľov je to pomerne pekné číslo. No členmi sú väčšiou obyvatelia mimo obce. Medzi najstarších patrí aj Štefan Kapec z Kalinova, okres Lučenec. Detstvo prežil v Čiernom Potoku a osobne ako maloletý chlapec zažil odvlečenie svojho otecka nyillassiovcami do koncentračného tábora dňa 4.11.1944.

Maďarskí fašisti odvliekli z obce 15 mužov Slovákov, 50 dní pred oslobodením obce.

Po založení ZO SZPB v Čiernom Potoku, sa napriek vzdialenosti z miesta bydliska prihlásil do tejto ZO práve z úcty a na pamiatku svojho otecka a ďalších 14 mužov z obce a okolitých osád, aby osobne svojimi spomienkami a skúsenosťami oslovoval mladších členov o potrebe pôsobenia takej organizácie ako je SZPB, ktorá svoju činnosť zakladá na uchovávaní a pripomínaní si odkazu SNP a protifašistického odboja.
Členovia výboru ZO SZPB v Čiernom Potoku za dlhoročnú aktívnu prácu navrhli, aby pánovi Štefanovi Kapcovi ako ocenenie jeho prístupu a aktivitu v SZPB bolo udelené vyznamenanie, ktoré bolo ÚR SZPB schválené a dňa 4.8.2016 mu medailu M. R. Štefánika II. stupňa osobne odovzdal v Čiernom Potoku pri pamätníku obetí zavlečených do koncentračného tábora predseda ÚR SZPB Pavol Sečkár.
V deň jeho 85-tych narodenín mu predseda výboru ZO SZPB spolu s revízorom ZO SZPB Ing. Jánom Sebíňom boli dňa 25.1.2017 zablahoželať k jeho okrúhlemu výročiu v mieste trvalého bydliska v Kalinove. Spoločne s jeho dvomi dcérami a zaťmi mu popriali pevné „sibírske zdravie a kavkazskú dlhovekosť“, aby nám mladším svojimi spomienkami, najmä dnes, odovzdával osobné skúsenosti z reálneho fašizmu, ktorý ako mladý chlapec prežil.

JUDr. Jozef Pupala,
predseda ZO SZPB v Č. Potoku

 

Čítať 2341 krát Naposledy zmenené sobota, 18 február 2017 11:22

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!