utorok, 19 jún 2018 21:07

Cyklistika na Rudnej ceste Doporučený

Napísal(a) Dušan Gacko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Vážení priaznivci športu, cyklistický šport na Slovensku si získava a upevňuje čoraz viac dôležitejšie miesto a pozornosť širokého vekového spektra obyvateľstva popri futbale, hokeji a iných druhoch športov. Veľkú zásluhu na masovom rozvoji cyklistiky má žilinská cyklistika, ktorá vychovala nám všetkým známeho a v súčasnosti najlepšieho cyklistu na svete Petra Sagana a jeho brata Juraja, v súčasnosti napomáha rozvoju cyklistiky na celom Slovensku. Tento pozitívny príklad sa preniesol aj do regiónov v podobe organizovania rôznych podujatí pre deti a mládež až po vekovo najstarších milovníkov cyklistiky. Tak je tomu aj v našom revúckom okrese, čo potvrdzuje aj naša pozvánka. Okresné cyklistické centrum Magnezit Jelšava v úzkej spolupráci s mestom Jelšava, generálnym

partnerom SMZ, a. s. Jelšava, okresným mestom Revúca, KR PZ Banská Bystrica, OO PO v Jelšave a v Revúcej a Banskobystrickou regionálnou správu ciest, a. s. a s prechodovými obcami okresu, organizuje VIII. kolo Východoslovenskej cyklistickej ligy (VCL) TOP ROUD LIGA cestárov na 70 km trati, rozdelených do siedmich vekových kategórií:

jel rudnym gemerom 2Kadeti: 15 – 17 rokov
Muži:

  • A 18- 29
  • B 30 – 39
  • C 40 – 49
  • D 50 – 59
  • E 60 a viac

Ženy: 15 a viac

Nakoľko podujatie je masové, každý sa môže prihlásiť v mieste štartu v budove kasární v Jelšave pri vstupnej bráne do kasární od 08:00 do 10:00 hod., prípadne na t. č. 0904 482 098 a 0950 833 402. Štartovné pre jednotlivca je 8 €. Organizátori a mesto Jelšava pripravili pre účastníkov pretekov a širokú verejnosť kvalitné občerstvenie. Cyklistické preteky VCL TOP ROUD LIGA 2018 nesú v 8. kole názov Rudnou cestou. Náš rudný Gemer bol v minulosti preslávený bohatými ložiskami železnej rudy, jej ťažby a výrobkov z nej. Preslávený vrch Železník, ktorý bude dejiskom horskej prémie na kóte prevýšenia 850 m bol opísaný aj v rozprávkach nášho dejateľa Pavla Emanuela Dobšinského. Obyvatelia Gemera s úctou spomínajú na Železník, ktorý im dával v minulosti chlieb a s rešpektom na tento vrch spomínajú aj cyklisti z celého Slovenska a zahraničia.

Dovoľte mi, aby som vám predstavil priebeh VIII. kola VCL. Bude sa konať dňa 5.7.2018 s nasledovným programom:

08:00 – 10:00 prezentácia účastníkov – parkovanie doprovodných vozidiel
10:00 – 10:15 slávnostné otvorenie – príhovory hostí – zoraďovanie pretekárov a konvoja, oboznamovanie s traťou a s bezpečnosťou trate rozhodcovským zborom SZC
10:30 - letmý štart (propagačná jazda cez mesto Jelšava) a za mestom ostrý štart
12:30 - očakávaný príchod prvých pretekárov do cieľa (kasárne)
12:30 – 14:00 spracovávanie výsledkov kategórií pretekov
14:00 – 14:30 slávnostné vyhlásenie výsledkov a záver

Milovníci cyklistiky si môžu prísť na svoje po 70 km trati vedúcej po trati Lubeník, Mokrá Lúka do Revúcej, kde sa okolo 10:45 – 10:50 cca 100 členný pelotón otočí na kruhovom objazde pred Tescom a zamieri do kopcov cez Slovmag Lubeník na rozprávkový Železník, Sirk, Rákošskú Baňu, Kameňany, Držkovce, Gemerskú Ves, Licince, Šivetice, Gemerské Teplice späť do jelšavských kasární.
Pri príležitosti uvedeného cyklistického sviatku si zaspomínajme na cyklistiku v revúckej doline. Už koncom 60. a začiatkom 70. rokov minulého storočia pracoval v Revúcej cyklistický klub Iskra Revúca, v ktorom úspešne reprezentovali revúcku cyklistiku moji rovesníci Dušan Chrapan, zaslúžilý majster športu a príbuzný našej olympijskej biatlonistky Martinky Chrapanovej, ktorý nám bol nápomocný v začiatkoch prvých podujatí nášho SCK Magnezit Jelšava konaných v Revúcej. Ďalším spolupútnikom v sedle bicykla bol a je aj súčasný pretekár Paľko Kálna. Po dlhoročnom sne sa nám v roku 1971 podarilo oživiť cyklistiku na revúckej doline v roku 2000, a tak sa už dnes pripravujeme v roku 2020 osláviť 20. výročie vzniku SCK Magnezit na dôstojnej úrovni za účasti popredných slovenských cyklistov a za pochopenia našich prípadných partnerov, inštitúcií, združení obcí a miest nášho okresu a celého horného Gemera.

jel rudnym gemerom 3Malá sonda do organizovania cyklistických pretekov v revúckej doline:

29.08.1969 13. ročník OKOLO SLOVENSKA: cieľ: štadión Jelšava, celkový víťaz Břetislav Souček ČSSR,
02.03.2005 49. ročník OKOLO SLOVENSKA: Dvojetapa: cieľ Revúca (časovka Revúca-Jelšava, etapa Jelšava-Lučenec), celkový víťaz Ján Prazdnovský ŽP Podbrezová, dekorovanie víťazov prezidentom SR I. Gašparovičom,
05.07.2017 8. kolo VCL TOP ROUND LIGA „Rudnou cestou okolo Jelšavy“: celkový víťaz Adrian Babič z CT Firefly Poprad.

Víťazná príprava Adriána Babiča v Jelšave mu veľkou mierou pomohla k dôstojnej reprezentácii SR na celosvetovej Deaflympiáde v Turecku týždeň po jelšavských pretekoch, odkiaľ si odniesol hodnotné ceny a spomienku na tieto preteky v podobe ceny venovanej Rekosom Revúca s logom SCK Magnezit Jelšava tak, ako ďalší víťazi kategórií. Adrián Babič získal v Turecku (23.07.2017) zlatú medailu v horských bicykloch, striebornú medailu v časovke jednotlivcov na ceste 100 km a bronzovú medailu s hromadným štartom na ceste. Ako sľúbil, v Jelšave opäť nebude chýbať ako reprezentant SR do 23 rokov.

Vážení Gemerčania,
v závere vás všetkých pozývame na tento cyklistický sviatok na našej doline, či už v pasívnej forme ako divákov povzbudzujúcich pretekárov alebo aktívnych účastníkov v rôznych vekových kategóriách. Veď šport v akejkoľvek podobe prispieva k utužovaniu zdravia a dlhovekosti. Príďte povzbudiť cyklistov nielen z východného, ale z celého Slovenska. V už spomenutých obciach prispejete svojím povzbudzovaním a potleskom, pri štarte aj dojazde do cieľa v Jelšave k dôstojnej reprezentácii nášho okresu. Prostredníctvom obecných rozhlasov sa dozviete predpokladané časy prejazdov obcami trasy, ktorá bola v tomto príspevku uvedená. Tlačová reportáž z podujatia bude uvedená v augustovom vydaní regionálnych periodík. Športu zdar!

Dušan Gacko, podpredseda
okresného centra SCK Magnezit Jelšava

 

 

Čítať 6417 krát Naposledy zmenené sobota, 23 jún 2018 10:56

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!