sobota, 30 jún 2018 13:16

Náučný chodník Drienok Doporučený

Napísal(a) M. Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Lesnícky náučný chodník je situovaný na severovýchodnom okraji Drienčanského krasu v Revúckej vrchovine na okraji obce Rybník v okrese Revúca. Vďaka malému prevýšeniu a nenáročnosti trasy patrí medzi obľúbené miesta návštevníkov a turistov. Jeho trasa vedie prevažne lúčnymi a lesnými biotopmi, s možnosťou pozorovania vodného ekosystému a historických zaujímavostí, na ktoré upozorňuje osem informačných panelov umiestnených na trase chodníka. (Návšteva NCH je možná v sprievode lesného pedagóga Lesnej správy Ratková.) Hlavným zameraním LNCH Drienok je podľa tvorcov environmentálna výchova a oboznámenie návštevníkov s prírodnými pomermi územia. Vznikol v podmanivom prostredí Gemera ako detský projekt v rámci projektu Slovenskej agentúry

životného prostredia nazvaného "Živá príroda" a vytvorila ho pracovná skupina s názvom Tri lopúchy zo Sirka za pomoci pracovníkov Lesnej správy Ratková.

nch drienok mapa 1   nch drienok hrad 1   nch drienok 18384673

 

Na trase dlhej 4,3 kilometra, ktorá začína v obci Rybník je 8 zastávok s týmito informačnými panelmi: 1. Náučný chodník Drienok, 2. Geologická stavba územia, 3. Lesné hospodárstvo, 4. Krasové útvary, 5. Živočíšstvo, 6. Rastlinstvo, 7. Hrad Drienok, 8. Environmentálna výchova.

nch drienok 1200px Rybník11Zaujímavosťou LNCH Drienok je krasová priepasť, ktorá je hlboká 9 m a zrúcaniny hradu Drienok z 13. storočia, ktorého nepatrné zvyšky základov ležia na južnom svahu vrchu Rúbaň (479 m n. m.) nad potokom Drienok.

V samotnej obci Rybník, ktorá sa nachádza 25 km od Revúcej a 12 km od Teplého Vrchu, je významnou kultúrnou pamiatkou evanjelický ranogotický kostol z druhej polovice 13. storočia, upravovaný, v interiéri kostola sa nachádzajú gotické nástenné maľby zo 14. storočia, maľované drevené vnútorné zariadenie z 18. storočia, interiér je v barokovom slohu z 18. storočia.

Viac informácií:
http://www.lesy.sk/showdoc.do?docid=3791
https://turistika.oma.sk/-7401288

Pripravuje Marta Mikitová

 

Čítať 5014 krát Naposledy zmenené sobota, 30 jún 2018 20:31

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!