pondelok, 13 august 2018 14:10

Náučný chodník Za vôňami Voniacej s príchuťou histórie Doporučený

Napísal(a) M. Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Voniaca – Tisovská Voniaca (1113 m n. m.) je výhľadové bralo nad Tisovcom medzi vrchmi Šarkanica a Strelnica (Šajba). Je súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Šarkanica, územia s najvyšším stupňom ochrany, ktorá sa radí medzi prírodovedne najcennejšie územia a najkrajšie miesta v Národnom parku Muránska planina.
Náučný chodník má 13 km a so zastávkami pri náučných paneloch a oddychom si treba rezervovať 6 hodín. Nástup naň začíname pri prvom paneli na autobusovej zastávke v Tisovci. Modro značkovaným chodníkom vedúcim štátnou cestou smerom do Muráňa prídeme k areálu minerálnej vody Šťavica s druhým informačným panelom. Po 4 kilometroch sa dostanemu k ďalšiemu informačnému bodu na sedle Dielik,

kde je prístrešok s lavičkami a pamätník SNP. Pokračujeme ďalej modrou značkou ešte 1,5 km až na Paseky. Pri turistickom smerovníku odbočíme zo štátnej cesty vľavo, na žlto značkovaný chodník, ktorý nás dovedie do ústia Martinovej doliny, kde na lesnej čistinke je zastávka so štvrtým panelom o NPR Šarkanica. Dolina je takmer celá pokrytá lesmi a po bokoch ju lemujú vysoké, miestami takmer kolmé skalnaté svahy a bralá Strelnice a Šarkanice. Turistický chodník po 3,4 km dlhom stúpaní s prevýšením 520 m vychádza na malú horskú lúku Voniaca s poľovníckou chatou a piatym informačným panelom. Z vyhliadky na okraji brala neďaleko chaty sa naskytá podmaňujúci pohľad na vrchy Slovenského rudohoria – na Šajbu, Ostrú, Hradovú, Kášter, Klenovský Vepor a Bánovo. Pri zostupe po zeleno značenom chodníku prídeme k studničke, kde sa nachádza posledný, šiesty panel. Cez Ľavkovo stále po zelenej značke zostúpime do Tisovca na železničnú stanicu.

nch Za vôňami Voniacej 1 trasa 1   nch Za vôňami Voniacej 2   nch Voniaca 3

 

Názvy (a poloha) informačných panelov: 1. Za vôňami Voniacej s príchuťou histórie – popis projektu, prostredia, prírody a trasy na Voniacu (Autobusové nástupište). 2. Šťavica – obsahuje údaje o lokalite a minerálnom prameni (areál Šťavice). 3. Dielik – opisuje lokalitu a boje v SNP a pri oslobodzovaní mesta (sedlo Dielik). 4. ŠPR Šarkanica – Martinova dolina – informuje o prírode a zaujímavostiach lokality (ústie Martinovej doliny). 5. Tisovská Voniaca – venovaný faune a flóre Voniacej, histórii Poľovníckeho združenia a chaty Voniaca (lúka na Voniacej). 6. Sovy a dravé vtáky – ponúka zaujímavosti zo života dravých vtákov Muránskej planiny (pri turistickom smerovníku na Ľavkove).

Náučné tabule boli osadené vďaka finančnej podpore Nadácie SPP a EkoFondu v rámci grantového programu SPPoločne. Na realizácii náučného chodníka sa podieľali členovia KST TO KOS Rimavská dolina v Tisovci, členovia komisií pri MsZ v Tisovci a ostatní dobrovoľníci a milovníci prírody.

Viac informácií:
https://www.tisovec.com/navstevnik/tipy-na-tury/za-vonami-voniacej-s-prichutou-historie-/
https://www.tisovec.com/e_download.php?file=data/editor/157sk_1.pdf&original=voniaca2.pdf

Pripravuje Marta Mikitová

 

Čítať 2606 krát Naposledy zmenené pondelok, 13 august 2018 14:53

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!