sobota, 23 december 2017 15:31

Vianočný príhovor Doporučený

Napísal(a) Mgr. L. Fabián
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Milí seniori, dovoľte mi prihovoriť sa k Vám v čase Vianoc, najkrajších sviatkov pokoja, lásky a porozumenia.
Vianočné sviatky sú obdobím na ktoré netrpezlivo čakáme, lebo ich čaro a výnimočnosť nás napĺňajú pocitmi šťastia, pohody a harmónie. Atmosféra týchto dni je plná spomienok i očakávaní,  nič nie je bežné, ani všedné, napriek tomu, že Vianoce sú každý rok. Ich okúzľujúce čaro sa nedá ničím nahradiť ani napodobniť.

Vianočné sviatky v každom z nás upevňujú základné ľudské hodnoty.

Tíško prichádza tento zvláštny čas, keď sa stretávajú rodiny, príbuzní a známi, keď si sadáme k spoločnému stolu, aby sme sa tešili z jedinečnej sily, ktorej hovoríme rodinné puto. V tento sviatočný čas chceme byť dobrí navzájom k sebe, chceme každému rozdávať len radosť. Vianoce sú obdobím, keď sa každý snaží byť s blízkymi, keď si uvedomujeme silu priateľstva, lásky, úcty a obetavosti.

Pre každého z nás je dôležité, aby sa dni napĺňali spokojnosťou, ľudskou spolupatričnosťou, osobným uplatnením, ako i dosahovaním vytúžených cieľov. Vianočný čas má svoje neopísateľné čaro pre každého, kto sa nepozerá iba očami, ale i srdcom. Je príležitosťou zastaviť sa a pozrieť sa do hĺbky svojej duše. Tam, kde sú skryté naše najtajnejšie túžby a želania. V tento čas pokoja schádza sa rodina a na uplynulý čas, ktorý je za nami, spolu si spomína. Pri stole slávnostne prestretom aj prázdne miesta sú a pri pohľade na ne slzy vtekajú cez slová do hlasu. V tento čas pokoja s jedličkou na stole pre šťastie budúce zabudnime na bôle.

Blikajúce sviečky - symbol Vianoc nech rozžiaria plápolavým plameňom naše srdcia, naše vnútro. Veď každý z nás s vďakou prijíma teplé ľudské slovo, pohladenie či len pohľad a svet sa zrazu stáva krajším. Človek sa musí vedieť tešiť i zo šťastia toho druhého. 

Čas veselosti a radosti nastal svetu. Tíško znejú koledy. Tichá noc, svätá noc rozciťuje naše srdcia. 

V tento sviatočný čas si viac ako inokedy uvedomíme, že napriek dospelosti v každom z nás drieme kúsok malého dieťaťa, ktoré netrpezlivo čaká na nádherne pripravený štedrovečerný stôl, voňavú kapustnicu, žiarivý stromček a darčeky. 

Vianočne sviatky - čas radosti, vychutnajme si ich so všetkým čo k nim patrí. V dušiach nech sa nám rozhostí krásny pocit, na stole nech zavonia kapor, či iné dobroty, a Štedrý večer nech zanechá v našich srdciach stopu pohody a radosti. 

Dovoľte, aby som vo svojom mene ako i v mene Predsedníctva KO poprial Vám všetkým požehnané a prijemné prežitie vianočných sviatkov, nech ticho Vianoc Vás všetkých naplní pravým pokojom, radosťou, láskou, zdravím a božím požehnaním po cely rok. 

Konečne nastal vianočný čas, svetielko šťastia zažiari v nás. Zahoďme za hlavu všetky starosti a srdcia majme plné lásky a radosti. 

Požehnané sviatky a šťastný nový rok všetkým na Slovensku želajú seniori z Rožňavského okresu.

Mgr. Ladislav Fabián

   

VIANOČNÁ LÁSKA

 

Pod hradom Muránčok dedinka v údolí,
do ticha koledy šepkajú kostoly.
Svetielka v okienkach a svetlo v srdiečku,
búvaj že, búvaj nám, náš milý Ježišku.

Anjeli zleteli, grúne sú v páperí,
pod hviezdou betlemskou veža sa cíperí.
Slovenská otčina, dedinka prekrásna,
poďme sa spoločne pokloniť ku jasliam.

Vianočné zázraky, Láska nad oblaky,
aj v Nižnej Slanej Ti spievame dojatí:
Boh sa stal človekom, aby nás vykúpil,
Zem plesaj nad darom, Boh si nás pritúlil.

 

Požehnané Vianoce a šťastný nový rok 2018 
želá Jozef Tomášik

 

Čítať 5471 krát Naposledy zmenené utorok, 26 december 2017 23:07

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!