streda, 20 júl 2022 13:23

Boli ste na Baníckom dni na Telepe? Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Spomínate si, aspoň už len poniektorí, ako to v našom Gemeri skrášľovali prvé septembrové dni, najmä tam, kde sa väčšina ľudí živila i pracovala v baníctve, počas Dní baníkov. Málokde je dnes taká možnosť niečo podobné vidieť. A tým, kde na tento sviatok nezabudli, patrí naša vďaka. Pred pár dňami sa jedna taká slávnosť uskutočnila v obci neďaleko Železníka v Rákošskej Bani. Potvrdil mi to krátky informatívny článok, ktorý som našiel na jednej zo sociálnych sietí. Potvrdil mi to aj náš známy fotoreportér Peter Poboček, ktorý ani tentoraz tam nechýbal a poslal mi pekné zábery. Pridal som ich na záver článku, tak si ich pozrite. Autor informácie nezabudol hneď v úvode spomenúť, ako to na podujatí bolo. Tak si to prečítajte:  

Takto krásne to vyzeralo uplynulú sobotu 16. júla v Rákošskej Bani na podujatí Banícky deň na Telepe. 

Pod hlavičkou Mesta kultúry Revúca sa v rámci neho uskutočnila séria prednášok o geológii a histórii baníctva na Gemeri Stopy zašlej slávy, komentovaná prehliadka Po stopách baníctva na Telepe a sprievodné aktivity pre detských návštevníkov.

Ďakujeme krásne prednášajúcim – historikovi Norbertovi Mogyorósimu, geológovi Petrovi Vargovi, ako aj lektorovi komentovanej prehliadky Júliusovi Pavelkovi. A v neposlednom rade všetkým návštevníkom za účasť, ktorá prekonala očakávania organizátorov.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 

Pripravil: MG - od

Foto: Peter Poboček

 

 

Čítať 846 krát Naposledy zmenené streda, 20 júl 2022 16:45

Galéria obrázkov

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!