štvrtok, 16 august 2018 13:31

Fotografie z udalostí augusta 1968 v Rimavskej Sobote a okolí

Napísal(a) PhDr. Éva Kerényi, PhD
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Pri príležitosti 50. výročia vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa vystaví Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote súbor fotografií, ktoré zachytávajú vpád sovietskych vojsk 21. augusta 1968 v Rimavskej Sobote a okolí. Fotografie budú v priestoroch múzea vystavené od 17. augusta do 30. septembra 2018. Všeobecne je známe, že invázia spriatelených vojsk do Československa, označovaný krycím názvom ako „operácia Dunaj“, bol vojenský vpád vojsk piatich socialistických krajín Varšavskej zmluvy (ZSSR, Maďarsko, Poľsko, Bulharsko a NDR) na čele so Sovietskym zväzom, ktorý znamenal vojenskú okupáciu nášho územia a zvrátenie prebiehajúcich demokratizačných reforiem. Operácie sa zúčastnilo približne pol milióna vojakov 

a okolo 6 000 tankov. Neinformovaní obyvatelia krajiny boli týmto aktom agresie šokovaní, nebolo to inak ani v prípade Gemera-Malohontu.

rs Rimavská Sobota august 1968 1Na dobových fotografiách, ktoré sú dnes vďaka Igorovi Mikitovi súčasťou fotoarchívu Gemersko-malohontského múzea, spoznávame dnešnú ulicu SNP a budovu Hotela Tatra v Rimavskej Sobote, ako i reakcie obyvateľstva na objavenie cudzích tankov v centre mesta. Fotografie dokumentujú aj dvojjazyčnosť Rimavskej Soboty v 60-tych rokoch 20. storočia, o čom svedčia plagáty vyzývajúce obyvateľstvo svojim podpisom podporiť Dubčekovo vedenie a na okamžitý odchod okupačných vojsk z nášho územia.

rs Rimavská Sobota august 1968 6Na ďalších čierno-bielych snímkach sú ľahké obrnené vozidlá a tanky sovietskej motorizovanej pechoty na uliciach Tornale. Je možné vidieť aj sovietsky sanitný autobus so zranenými na uliciach. Autorom fotografií je archeológ profesor Václav Furmánek, ktorý v tom období uskutočňoval archeologický výskum v Tornali, a v roku 2016 daroval tieto fotografie múzeu.

Raritou a zaujímavosťou augustových udalostí je však samizdatový leták z 29. augusta 1968 v maďarskom jazyku. Návštevníkov múzea môže zaujať práve táto autentická podoba strojom písaného textu. Ide o mimoriadne číslo miestnych Gemerských zvestí s názvom „Gömöri Hírlap”, zaoberajúci sa plénom OV KSS v Rimavskej Sobote, ako i s oficiálnym stretnutím predstaviteľov Československa a Sovietskeho zväzu v Moskve. Predmetná tlačovina, ako aj predmetné fotografie, ktoré sú dnes súčasťou historického zbierkového fondu Gemersko-malohontského múzea, poskytujú pohľad na atmosféru doby a uvažovanie ľudí v nej.

PhDr. Éva Kerényi, PhD.

 

Čítať 6458 krát Naposledy zmenené štvrtok, 16 august 2018 13:46

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!