piatok, 19 október 2018 11:09

Drienčany po päťnástykrát privítali recitátorov slovenskej rozprávky Doporučený

Napísal(a) Ing. Magdaléna Kantorová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Drienčany sa aj tento rok stali na chvíľu rozprávkovou dedinkou a už po 15-tykrát privítali recitátorov slovenskej rozprávky. 17. októbra 2018 sa tam totiž uskutočnila regionálna súťaž v prednese slovenskej rozprávky pod názvom Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas. Atmosféra v Drienčanoch bola naozaj rozprávková, k čomu okrem krásnych prednesov slovenských rozprávok dopomohlo aj rozprávkové predstavenie žiakov Základnej umeleckej školy z Rimavskej Soboty, rozprávkové postavičky Maťko a Kubko, výstava s tematikou rozprávky a prezentácia Pamätnej fary P. E. Dobšinského, na ktorej účastníkov sprevádzal známy spisovateľ Peter Glocko. Súťaž oficiálne otvoril starosta obce Drienčany Peter Švoňava a riaditeľka Gemersko-malohontského osvetového strediska Mgr. Darina Kišáková.

Regionálnej súťaže sa zúčastnilo vyše 30 recitátorov z okresov Rimavská Sobota a Revúca. Súčasťou súťaže bola aj tvorivá recitačná dielňa s Milankou Jutkovou a večerné divadelné predstavenie Divadla Havran pod názvom Žobráci.

Súťažilo sa v troch kategóriách, pričom výsledky sú nasledovné:

I. kategória:

1. Žofia Rafaela Deák
2. Laura Švantnerová
3. Sára Žabková 

 

II. kategória:

1. Lukáš Pavlík
2. Miriam Lásková
3. Zoja Šaminová

 

III. kategória

1. Vratko Mančuška
2. Daniela Šinková
3. Kristián Humen
3. Sarah Sarvašová

Všetci výhercovia automaticky postúpili do celoslovenského kola, ktoré sa uskutočnilo nasledujúci deň, t. j. 18. októbra 2018 a zúčastnilo sa ho 43 súťažiacich z celého Slovenska. Súťaž spestril program ľudovej hudby Detského folklórneho súboru Hájik a jeho sólistky Barborky Ľuptákovej. Po súťaži nasledovala okrem prezentácie fary P. E. Dobšinského aj beseda so známou spisovateľkou Gabrielou Futovou, ktorá mala veľký úspech. No snáď najväčším prekvapením pre všetkých bola návšteva spisovateľa Daniela Heviera, ktorý víťazom aj osobne zablahoželal. Súťažiacich v troch kategóriách hodnotila odborná porota v zložení: v 1. kategórii Marta Hlušíková ako predsedkyňa a členmi boli Drahomíra Plichtová a Štefan Gabčan, v 2. kategórii bol predsedom poroty Juraj Genčanský a členmi Tatiana Kršková a Ingrid Šulková a 3. kategóriu hodnotili Ľubomír Šárik ako predseda a Nadežda Garayová a Blažena Hrušková ako členky. No a ako to nakoniec dopadlo?

1. KATEGÓRIA

1. Tamara Hudáková 
2. Klára Jurášová
3. Alexandra Polanová
3. Emma Kasášová 

 

II. KATEGÓRIA

1. Dávid Polan
2. Sára Štofanová
3. Kristína Sakmárová

 

II. KATEGÓRIA

1. Petra Psotová
2. Annamária Csóková
2. Terézia Dibdiaková
3. Vratko Mančuška

Všetkým výhercom ešte raz srdečne blahoželáme a želáme veľa ďalších úspechov. Zároveň ďakujeme všetkým pedagógom, rodičom detí, účastníkom súťaže a spoluorganizátorom, ktorí dopomohli k úžasnej atmosfére, ktorá panovala v Drienčanoch počas obidvoch dní. Už teraz sa tešíme na najbližšie stretnutie.

fond u logo 1Regionálnu a celoslovenskú súťaž v prednese slovenskej rozprávky organizovalo Gemersko-malohontské osvetové stredisko z Rimavskej Soboty v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja v spolupráci s Obcou Drienčany, ECAV Drienčany a Maticou slovenskou. Projekt finančne podporil Fond na podporu umenia.

Ing. Magdaléna Kantorová

 

Čítať 2153 krát Naposledy zmenené nedeľa, 21 október 2018 16:18

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!