piatok, 24 máj 2024 09:43

Pripomenuli si 140. výročie vzniku Dobrovoľného hasičského zboru v Betliari Doporučený

Napísal(a) M. Terrai
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Členovia Dobrovoľného hasičského zboru Betliar, vedenie Obce Betliar a občania obce Betliar si spoločne spomenuli na výročie vzniku Dobrovoľného hasičského zboru, ktorý oslávil v tomto roku 140 rokov. Oslavný deň sa uskutočnil 18. mája 2024, kedy si spoločne na námestíčku v obci a pred hasičskou zbrojnicou slávnostne zaspomínali.

Pred samotným nastúpením členov DHZ Betliar si spolu s občanmi všetci v rámci osláv Majálesu postavili „mája“, ktorý v parku pred obecným úradom postavili dobrovoľní hasiči, kde obdržali veľký potlesk od prítomných občanov.

Potom sa spoločne hasiči v zástupe presunuli pred hasičskú zbrojnicu, kde bol slávnostný nástup. Veliteľ DHZ Lukáš Pitka podal hlásenie predsedovi Územnej organizácie Dobrovoľnej požiarnej ochrany (ÚzO DPO) SR Rožňava pánovi Mariánovi Kapustovi a po ich zaradení sa prítomným prihovorila a genézu od vzniku, prechodom jednotlivými výročiami DHZ, vyzdvihnutím jednotlivých členov, ktorí sa zaslúžili o vznik, pokračovanie a celú potrebnú činnosť DHZ, až po jeho prítomnosť, prerozprávala starostka Obce Betliar, zároveň členka DHZ pani Ing. Helena Kúkelová.

Po jej slovách k všetkým občanom, k členom DHZ a ich rodinným príslušníkom, sa pozdravom k výročiu DHZ prihovoril prítomný zamestnanec sekretariátu v DPO SR Bratislave, člen Snemu DPO SR, a člen Krajskej organizácie (KO) DPO SR Košice pán Ing. Peter Wolf, ktorý zastupoval predsedu KO DPO SR Košice Ing. Miroslava Semaniča, MBA. Všetkým odovzdal jeho pozdravy, a tiež vyjadril svoje súkromné potešenie, že môže byť na tejto oslave v Betliari, keďže rád chodí do Betliara a rád sa sem vracia. Po jeho príhovore sa slova ujal predseda ÚzO DPO SR Rožňava, ktorý pozdravil všetkých prítomných oslavujúcich členov DHZ Betliar v mene ÚzO DPO SR Rožňava, a tiež svojím príhovorom vyslovil odkaz našich predchodcov, že všetko čo hasičinu robí hasičinou je to, že to robíme na ochranu majetku a životov občanov, na úkor svojho voľného času a dobrovoľne, tak ako to začali a robili aj naši predchodcovia, ktorí nám vytvorili a zanechali aj naše zbory, ako aj betliarskym hasičom práve ich predchodcovia. 140 rokov je dlhá doba a za tejto éry sa už zmenilo veľa vecí, veľa vedení zboru, ale všetci robili pre jedno, v rámci hesla: Bohu na slávu a blížnemu na pomoc. Predseda ÚzO DPO SR Rožňava odovzdal do rúk veliteľa DHZ za ÚzO DPO SR Rožňava Pozdravný list a Medailu za spoluprácu III. stupňa. Na oslavách sa zúčastnil aj tajomník ÚzO DPO SR Rožňava pán PhDr. Michal Terrai, MBA, ktorý všetkým prítomným zablahoželal k vysokému výročiu založenia DHZ. Tiež sa na oslavách zúčastnil aj riaditeľ Krajského riaditeľstva HaZZ Košice plk. Ing. Jozef Fedorčák, ako aj vedúci príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ Rožňava.

DHZ Betliar vekovo patrí medzi najstaršie DHZ v okrese Rožňava, teda presne je štvrtý najstarší DHZ.

Prajeme všetkým hasičom a ich rodinným príslušníkom do ďalších rokov pevné zdravie, veľa spoločného pochopenia a spolupráce.

Foto a text: Dr. Michal Terrai, MBA,

tajomník ÚzO DPO SR Rožňava

 

 

 

Čítať 266 krát Naposledy zmenené piatok, 24 máj 2024 21:35

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!