×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/dobsinsky/sutaz
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/dobsinsky/sutaz
štvrtok, 28 október 2010 17:19

V Drienčanoch ožili príbehy o Veternom kráľovi, Ružovej Aničke a Žabinej kmotre Doporučený

Napísal(a) Jaroslava Jelchová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V dňoch 19.10. - 20.10.2010  sa v Drienčanoch, okres Rimavská Sobota, uskutočnil 7. ročník regionálnej a 5. ročník celoslovenskej súťaže v prednese slovenskej rozprávky pod názvom Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas. Súťaž vznikla na počesť významného slovenského rozprávkara Pavla Dobšinského, ktorý dlhé roky pôsobil ako evanjelický farár v Drienčanoch a vo svojom voľnom čase zbieral, okrem rôznych ľudových zvykov a obyčají, aj ľudové rozprávky.
Rozprávky, ktoré zozbieral a ktoré tvoria významnú súčasť nášho kultúrneho dedičstva, nechýbali ani na súťaži. Publikum si mohlo vypočuť príbehy o troch sestrách, ktoré sa vybrali Za zlatým

jabĺčkom, O Veternom kráľovi, Ružovej Aničke, Žabinej kmotre, Starom Bodríkovi a vlkovi, Pani mačičke, Troch holúbkoch, Kozliatkach, Zlatoparohom jeleňovi, O vlku, čo si dal šiť čižmy, O troch grošoch, o tom, že Soľ je nad zlato a úryvok o Jankovi Hraškovi.
Okrem Dobšinského rozprávok sa v súťaži objavili tiež rozprávky iných zberateľov, ako napríklad Tri priadky, Husár a smrtka od Sama Czambela, rozprávka O hlúpom Janovi od Boženy Němcovej alebo Ako Marienka slúžila od Antona Habovštiaka; tiež prerozprávané texty ľudovej slovesnosti od Ondreja Sliackeho (Zlatí bratkovia) a Petra Glocka (O hlúpej Dorke a Jankovi); alebo prebásnené slovenské ľudové rozprávky od Milana Rúfusa (Ľubka a Kovovlad, Zlatá priadka). Nechýbali ani rozprávkové texty od autorov detskej literatúry, ktorých zastupoval napríklad Ján Donoval, Jozef Pavlovič, Krista Bendová, Daniel Hevier, Eduard Petiška, Ľubomír Moravčík, Barbora Pavlovičová, Mária Jančová a Maja Miková.
Dlhé, krátke, veselé, smutné, všetky s dobrým koncom, alebo aspoň s ponaučením. Súťažilo sa v troch kategóriách a o víťazoch rozhodovali dve odborné poroty v zložení: Ľubomír Šárik (predseda prvej poroty), Drahomíra Plichtová, Erika Juhászová, Milana Jutková (predsedkyňa druhej poroty), Táňa Kršková a Marta Hlušíková.
Okrem samotnej súťaže mohli súťažiaci a hostia navštíviť aj faru a kostol, kde pôsobil Pavol Dobšinský a tiež miesto jeho posledného odpočinku. Mohli sa tiež pristaviť pri slnečných hodinách s motívmi Dobšinského rozprávok alebo besedovať so spisovateľkou Martou Hlušíkovou o rozprávkových knižkách.
Keďže si tento rok pripomíname 125. výročie úmrtia Pavla Dobšinského, súčasťou podujatia bola tiež pietna spomienka a kultúrny program v kostole ECAV v Drienčanoch.
Všetci súťažiaci si zaslúžia veľkú pochvalu, pedagógovia veľké poďakovanie, ostatné zhodnotila porota a ostáva už len veriť, že aj takto o rok v októbri budú v Drienčanoch zaznievať rozprávkové príbehy na počesť Pavla Dobšinského a ožijú aj rozprávkové svety, nové aj staré, na ktoré by bolo škoda zabudnúť.

Výsledky 7. ročníka regionálnej a 5. ročníka celoslovenskej súťaže v prednese slovenskej rozprávky pod názvom Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas:

REGIONÁLNE KOLO

I. kategória: 1. miesto: Filip Vavrek, Revúca, 2. miesto: Kornélia Rút Kušpálová, Rimavská Sobota, 3. miesto: Dávid Frandel, Muráň.
II. kategória: 1. miesto: Ján Oliver Čillík, Rimavská Sobota, 2. miesto: Pavla Kmecová, Revúca, 3. miesto: Terézia Kureková, Jesenské,  3. miesto: Filip Miháľ, Rimavská Sobota.
III. kategória: 1. miesto: Michaela Trávničková, Revúca, 2. miesto: Mária Balciarová, Klenovec, 3. miesto: Lucia Pšidová, Rimavská Sobota. 

CELOSLOVENSKÉ KOLO

 I. kategória: 1. miesto: Filip Vavrek, 2. miesto: Lucia Urbančíková, Rožňava, 3. miesto: Dávid Frandel, Muráň.
II. kategória: 1. miesto: Pavla Kmecová, Revúca, 2. miesto: Simona Šebeňová, Bánovce nad Bebravou, 3. miesto: Ján Oliver Čillík, Rimavská Sobota.
Cena starostky: Paulína Dittrychová, Ružomberok.  
III. kategória: 1. miesto: Michaela Trávničková, Revúca, 2. miesto: Kevin Ivanko, Rožňava, 3. miesto: Nina Varíniová, Bánovce nad Bebravou.

Jaroslava Jelchová, GMOS

{gallery}kultura/dobsinsky/sutaz{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 3997 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:57

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!