nedeľa, 04 marec 2018 23:01

Zorganizovali základnú prípravu členov hasičských jednotiek revúckeho okresu

Napísal(a) G. Jakubecová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Územná organizácia Dobrovoľnej požiarnej ochrany (ÚzO DPO SR) v Revúcej v spolupráci s Technickou univerzitou vo Zvolene, Drevárskou fakultou, Katedrou protipožiarnej ochrany a Univerzitnou vedeckotechnickou spoločnosťou – Projekt Technická univerzita Zvolen zorganizovali v dňoch 23. 02. - 24. 02. 2018 a 03. – 04. 03. 2018 Základnú prípravu členov hasičských jednotiek (Dobrovoľný hasičský zbor mesta, obce). Tejto odbornej prípravy sa zúčastnilo 53 dobrovoľných hasičov z 12 obcí revúckeho okresu, t. j. z obcí Držkovce, Gemerská Ves, Gemerské Teplice, Chyžné, Jelšava, Leváre, Lubeník, Muráň, Ratková, Ratkovské Bystré, Sirk, Šivetice.

Úvod soboty 23. 02. patril metodickému zamestnanie pre veliteľov DHZ v okrese a sobota 03. 03. začala metodickým zamestnaním pre predsedov DHZ. Oba zamestnania vykonal Ing. Pavol Zapletal, tajomník ÚzO DPO SR v Revúcej. 

Potom už začala samotná odborná príprava, kde sa so svojimi prednáškami striedali Ing. Mgr. Ivan Chromek, PhD. A Ing. Dušan Hancko. Vedúca odbornej prípravy bola Ing. Eva Mračková, PhD.

Okruhy tém odbornej prípravy:

  • Právne predpisy na úseku ochrany pred požiarmi,
  • Organizácia výkonu službu v hasičských jednotkách,
  • Technický výcvik s hasičskou technikou a vecnými prostriedkami – práca s protipovodňovými vozíkmi, s CAS 15 IVECO DAILY a CAS 32 Tatra T 815,
  • Základné procesy horenia, hasiace látky a zásady ich použitia,
  • Metodika zdolávania požiarov a vykonávania záchranných prác,
  • Zásady poskytovania predlekárskej prvej pomoci,
  • Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci na pracovisku a pri zásahovej činnosti,
  • Fyzická príprava.

Tieto okruhy sa rozoberali počas troch dní. Posledný deň, nedeľa 4.3.2018 patrila testom a analýze obce. Všetky DHZ prezentovali svoju obec – DHZ Analýzou územia obce z hľadiska možných a mimoriadnych udalostí a potom vedomosti boli preverené testami. Všetci frekventanti uspeli, na obce budú zaslané oznámenia o absolvovaní odbornej prípravy, na základe čoho budú môcť byť dobrovoľní hasiči menovaní za člena DHZO.

Poďakovanie za realizáciu základnej odbornej prípravy patrí Mestu Jelšava za poskytnutie priestorov v Mestskom dome kultúry a hasičskej techniky – CAS 15 IVECO DAILY a CAS 32 T 815, Obci Držkovce za poskytnutie CAS 15 IVECO DAILY a protipovodňový vozík.
Dúfam, že všetci zúčastnení odchádzali s množstvom informácií, ktoré zúročia pri zásahoch vo svojich obciach.

Gabriela Jakubecová

 

Čítať 2636 krát Naposledy zmenené pondelok, 05 marec 2018 15:00

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!