štvrtok, 20 september 2018 11:46

U nás taká obyčaj...: Polomskí regrúti Doporučený

Napísal(a) M. Ferenczová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Detail z plagátu k podujatiu U nás taká obyčaj ... Polomskí regrúti. Detail z plagátu k podujatiu U nás taká obyčaj ... Polomskí regrúti. Zdroj: GOS Rožňava

Gemerské osvetové stredisko (GOS) v Rožňave v septembri začína ďalšiu sériu Folklórnych večerov v Dome tradičnej kultúry Gemera „U nás taká obyčaj...“. Otvorí ju folklórna skupina Dolina z Gemerskej Polomy, ktorá už dvadsať rokov uchováva a šíri miestne ľudové tradície, zvyky, piesne a tance. Úspešne prezentuje okres a región aj v najvyšších postupových súťažiach a festivaloch na Slovensku i v zahraničí. Aj v tomto roku úspešne postúpila do celoštátneho kola súťaže folklórnych skupín Nositelia tradícií s programom „Jormark“, kde sa umiestnila v zlatom pásme.
„V stredu 26.9.2018 sa naši návštevníci v jej podaní zoznámia so zvykmi, ktoré v minulosti súviseli s odchodom na vojenčinu.

2018 09 26 Regrúti  plagátKedysi to bola jedna najvýznamnejších udalostí v živote mládencov – mužov, a preto aj rozlúčka regrútov patrila medzi tie dôležité udalosti nielen v rodine, ale aj v celej dedine. Ako to bývalo v Gemerskej Polome sa dozvieme z programu a rozprávania členov folklórnej skupiny Dolina,“ doplnila Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska.
"Podujatie sa uskutočňuje ako prvé zo série aktivít Gemerského osvetového strediska v rámci projektu "Osmičková jeseň v Košickom samosprávnom kraji". Až do novembra máme v Dome tradičnej kultúry Gemera pripravené podujatia venované zlomovým "osmičkovým" rokom v dejinách, ktoré formovali vzájomné česko-slovenské vzťahy," pozýva riaditeľka GOS Helena Novotná.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Vstupné: 2€

Mária Ferenczová

 

Čítať 1577 krát Naposledy zmenené utorok, 25 september 2018 10:43

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!