streda, 10 apríl 2019 13:35

Na Cineama 2019 sa v Rožňave opäť predstavia amatérski filmári Doporučený

Napísal(a) Anežka Kleinová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Jednodňová krajská súťažná prehliadka ponúkne v sobotu 13. apríla 2019 celkovo 26 filmov od autorov z Košíc, Spišskej Novej Vsi a Rožňavy. Gemerské osvetové stredisko (GOS) pozýva na 23. ročník krajskej súťažnej prehliadky amatérskej filmovej tvorby Cineama 2019. Uskutoční sa v sobotu 13. apríla 2019 od 9:00 v Dome tradičnej kultúry Gemera v kine Apollo v Rožňave (Betliarska 8). Víťazom v jednotlivých kategóriách už tradične odovzdajú sošku Goskara - gemerský variant prestížnej filmovej ceny Oscar. „Diváci - priaznivci nekomerčných filmov - sa môžu znova tešiť na pestrú paletu žánrov. Ponúkneme 26 krátkych snímok animovanej tvorby, hraných filmov, dokumentov a videoklipov autorov z Košíc, Spišskej Novej Vsi a Rožňavy, ktorí reflektujú súčasné témy nekomerčným pohľadom nezávislých tvorcov," pozýva Anežka Kleinová z GOS. Ako dodala, ich spracovanie v ničom nezaostáva za profesionálnou tvorbou.

rv Goskar 1aGOS organizuje krajské kolo celoštátnej postupovej súťaže Cineama, ktorú každoročne vyhlasuje Národné osvetové centrum. Ide zároveň o prehliadku amatérskej filmovej tvorby autorov z Košického kraja. Súťaž vyhľadáva talentovaných tvorcov, rozvíja ich kreativitu a tiež dáva možnosť prezentácie a konfrontácie všetkým autorom z oblasti vizuálneho umenia. „Vďaka súťaži vytvárame priestor na rozvíjanie záujmov, umeleckej tvorivosti, nadania a technických schopností v oblasti amatérskej filmovej tvorby a tiež na umelecké stvárnenie skutočnosti, na vyjadrenie názorov, postojov a skúseností autorov filmových diel," uviedla riaditeľka GOS Helena Novotná.

Gemerské osvetové stredisko je kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja. Krajskú súťaž z verejných zdrojov podporil a hlavným partnerom podujatia je Fond na podporu umenia. Podrobné informácie o programe 23. ročníka Cineama 2019 možno nájsť na webe gos.sk a na facebookovom profile gos.roznava. Vstup je voľný.

Anežka Kleinová

 

Čítať 2083 krát Naposledy zmenené streda, 10 apríl 2019 13:52

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!