streda, 17 apríl 2019 16:54

Banícke múzeum v Rožňave pripravilo unikátnu výstavu - Ako sa mapovalo v baníctve Doporučený

Napísal(a) R. Šimko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, v spolupráci so Slovenským banským múzeom a Slovenským banským archívom, prichystalo unikátnu výstavu pod názvom Ako sa mapovalo v baníctve.
Prezentovaná problematika postupne odkrýva čo mapa je, aké mapy využíva baníctvo, historické mapovania a pomôcky, ktoré banský merač používal. Svoje miesto majú na výstave témy – kompas, vytýčenie Bratislavského poludníka, smerové ružice, čo na mape nájdeme – mierka, historické dĺžkové miery, alchýmia na mapách... Úroveň banských máp ovplyvnil vznik banských škôl a vyučovanie banského meračstva.

Preto je vývoj mapovania sprostredkovaný cez výnimočné osobnosti, ktoré mapy nielen tvorili, ale aj o nich vzdelávali budúcich banských meračov. Na textoch sú prezentovaní: S. Mikovíni, T. Brinn, M. Zipser, Lang von Hanstad, Schweitzer, Cséti, Péch. Samostatný tematický celok je venovaný pôsobeniu Meračského úradu na Vindšachte, časti dnešných Štiavnických Baní.

„Podklady, zápisky, ktoré si merači zaznamenávali a na základe ktorých vytvorili mapy, spolu s rôznymi typmi plánov – objektov, lesov, častí banských prevádzok či strojov, sú z rovnomenného fondu Slovenského banského archívu – Meračský úrad vo Vindšachte. Výnimočnú historickú hodnotu predstavujú vystavené exponáty Slovenského banského múzea z fondu banskej techniky,“ uviedla kurátorka výstavy M. Szombathyová zo Slovenského banského múzea.

Výstavu, ktorá potrvá do 31. júla 2019, ako aj vernisáž, ktorá sa uskutoční dňa 25. apríla 2019 o 15.30 hod., si budete môcť vychutnať v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave, na Námestí baníkov 25. Projekt je realizovaný s finančnou podporou Environmentálneho fondu.
Tešíme sa na Vašu návštevu.

R. Šimko

 

Čítať 2418 krát Naposledy zmenené štvrtok, 18 apríl 2019 12:22

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!