piatok, 14 február 2020 13:46

Zoznámte sa s príbehom najstaršej slovenskej kamionistky, s jej obrazmi a knihami Doporučený

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) – Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, sprístupnila 10. februára 2020 výstavu fotografií a obrazov Jarmily Zacher Pajpachovej "Môj život kamionistky“. Besedy s autorkou výstavy sa návštevníci knižnice budú môcť zúčastniť 3. marca 2020 o 16:30 v rámci cyklu „Po svete za volantom...“ „Ženy v nezvyčajnom povolaní – život v kamióne“.
Jarmila Zacher Pajpachová, autorka dvoch kníh „Môj život kamionistky“ a „Spoveď kamionistky“, je najstaršou kamionistkou na Slovensku, o čom svedčí aj jej certifikát slovenských rekordov.

Vo svojom živote prešla rôznymi, hlavne neľahkými situáciami. Narodila sa v rodine alkoholika, ktorému slovo rodina nehovorilo vôbec nič. Hlad, odriekanie, bitky i tvrdej driny si užila už ako dieťa. Prvý manžel jej zomrel na následky autonehody, nemala vtedy ani dvadsaťjeden rokov. Ani druhé manželstvo jej neprinieslo šťastie, rozvod bol vraj vykúpením. „Moje knihy sú spoveďou a odkazom pre tých, ktorí si myslia, že ich život nemá cenu. Potom, ako si ich prečítate, zistíte, že vždy sa dá vstať na nohy a kráčať ďalej. Aj keď je človek na pokraji svojich síl,“ prezradila zo svojho života autorka. V knihách opisuje detstvo a mnohé ťažké i bolestné chvíle, ktoré ju však nepoložili na kolená. 

K motorizmu mala blízko od detstva. V 55-tich rokoch si urobila vodičský preukaz na kamión. V práci spoznala svojho tretieho manžela. Bez nehody prešla s návesom niekoľkokrát celú západnú Európu. „Vraví sa, že na dobré sa dlho čaká, tak som čakala,“ povedala už v nejednom rozhovore. V 65-tich rokoch napísala svoju prvú knihu. Vo svojich cestách a písaní kníh plánuje naďalej pokračovať. Tvrdí, že smútok v duši nič nevyrieši. V súčasnosti navštevuje jazykovú školu. „Učím sa taliansky jazyk a angličtinu. S manželom sa na našich cestách s miestnymi stále dohovoríme,“ dodala J. Z. Pajpachová.

Príbeh najstaršej slovenskej kamionistky, ktorá si nevedela zohnať prácu, sa začal výstavou jej fotografií a obrazov 10. februára 2020 v priestoroch Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová 3. V rámci Týždňa slovenských knižníc sa 3. marca 2020 o 16:30 hod. uskutoční s Jarmilou Zacher Pajpachovou beseda o jej nezvyčajnej profesii a o živote, o ktorom napísala v krátkom časovom odstupe už dve knihy. Vstup je voľný.

Tatiana Bachňáková
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

 

Čítať 1311 krát Naposledy zmenené piatok, 14 február 2020 17:08

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!