pondelok, 02 marec 2020 19:51

Týždeň slovenských knižníc v Rožňave Doporučený

Napísal(a) T. Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) – Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja pripravila od 2.3. - 8.3.2020 v rámci Týždňa slovenských knižníc podujatia pre všetky vekové kategórie. Marec je už tradične spájaný s knihou. Pripomíname si ho na počesť Mateja Hrebendu, ktorý počas svojho života šíril medzi slovenským ľudom osvetu a motivoval ich čítať. Čítanie poskytuje jedinečnú príležitosť plne sa ponoriť do myšlienok, pocitov a sveta inej osoby, čo môže výrazne zvýšiť porozumenie emóciám a témami druhého človeka, zlepšiť spoločenské schopnosti. „V minulosti bolo úplne prirodzené, že deti trávili voľný čas s knihou v ruke. Dnes je tento stav iný, preto sa snažíme prilákať čitateľov aj na rôzne podujatia,“ skonštatovala pracovníčka knižnice.

Slovenská asociácia knižníc, Spolok slovenských knihovníkov a knižníc vyhlasujú pre rok 2020 v termíne od 2.3. - 8.3.2020 21. ročník celoslovenského podujatia Týždeň slovenských knižníc pod spoločným mottom: Knižnice pre všetkých.

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave pripravila pre širokú verejnosť niekoľko podujatí. V pondelok o 17:00 hod. prijal pozvanie autor dvoch kníh „Ako som vozil Nórov“ Ondrej Sokol, ktorý po zrušení štúdijného odboru na VŠ odišiel pracovať ako vodič autobusu do Nórska. Autorská beseda o živote v severskej krajine v kolekcii titulov Ako som vozil Nórov a Ako som vozil Nórov 2 prítomných určite dobre pobaví.

2020 03 03 Podklad k TSK 2020V utorok o 16:30 hod. sa opäť budeme venovať „šoférovaniu“, tentokrát to bude najstaršia kamionistka Slovenska Jarmila Zacher Pajpachová, ktorá je autorkou dvoch kníh „Môj život kamionistky“ a „Spoveď kamionistky“. Vo svojich 55 rokoch si urobila vodičský preukaz na kamión a svoj život od detstva až po súčasnosť opísala v knihách.

V stredu od 10:00 do 14:00 hod. sú na pobočke sídliska Juh pripravené aktivity pre deti „Cestou za rozprávkami“ a o 15:00 hod. v spolupráci so SocioCentrom pozývame verejnosť na aktivity v rámci cyklu „Aktívni v každom veku“.

Počas celého týždňa budú prebiehať na úseku pre deti a mládež v hlavnej budove aktivity „Každá kniha niečo skrýva“ pre deti i rodičov, pre seniorov to bude kvíz a biblioterapia.

V rámci Týždňa slovenských knižníc bude vyhlásený IV. ročník literárnej súťaže, zameraný na prezentáciu slovenskej tvorby pod názvom Perly poznania pre všetky vekové kategórie. Pre deti a mládež bude vyhlásená literárna a výtvarná súťaž „Moja knižnica o 10 rokov“.

V priestoroch knižnice sú k dispozícii aj výstavy: J. Zacher Pajpachová - „Môj život kamionistky“, Miroslav Regitko - „Čriepky z tvorby“ a výstava z regionálnych dokumentov „Zákutia prírody Gemera“. Čitatelia i návštevníci knižnice počas Týždňa slovenských knižníc budú môcť využiť zápisné zadarmo a budú im odpustené aj pokuty.

Cieľom je pozitívne zviditeľňovať knižnice ako kultúrne a vzdelávacie inštitúcie prostredníctvom najrozmanitejšieho spektra aktivít a podujatí. Čítanie je najefektívnejší spôsob rozširovania slovnej zásoby. Literatúra obsahuje výrazy, ktoré sa v bežnej komunikácii nevyskytujú.

Tatiana Bachňáková

 

Čítať 1010 krát Naposledy zmenené pondelok, 02 marec 2020 20:18

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!