piatok, 06 marec 2020 12:55

Klimatické zmeny, znečistené ovzdušie, vyrubovanie lesov... na besede s meteorológom Petrom Jurčovičom Doporučený

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) – Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja pripravila v rámci Marca – mesiaca knihy pre širokú verejnosť v stredu 11. marca 2020 o 16:30 hod. stretnutie s významným slovenským meteorológom RNDr. Petrom Jurčovičom, ktorý vo svojom odbore nepochybne patrí k špičke.
RNDr. Peter Jurčovič absolvoval Prírodovedeckú fakultu Univerzity Komenského na Katedre astronómie, geofyziky a meteorológie. Pracoval 17 rokov v predpovednej meteorologickej službe Slovenského hydrometeorologického ústavu v Bratislave.

V roku 1995 založil prvú súkromnú meteorologickú firmu na Slovensku INFOMET. Pre verejnosť poriada besedy po celom Slovensku pre poslucháčov od základnej školy až po dôchodcov. Venuje sa aj literárnej činnosti.

Počasie nepozná hranice, počasie nemá prestávku. Presnú predpoveď počasia je možné spraviť len na desať dní dopredu, vyhliadkovo na dva týždne. Za posledné obdobie sme svedkami mnohých extrémov a to nielen u nás na Slovensku. Februárové satelitné snímky NASA z oblasti Eagle Island v Antarktíde zachytávajú šokujúce tempo roztápania ľadovej plochy v tejto oblasti. Medzi zábermi, ktoré vznikli v rozpätí desiatich dní, je neuveriteľný rozdiel. Extrém strieda extrém už kdekoľvek na Zemi.

2020 03 11 Jurčovič plagaatRNDr. Peter Jurčovič sa venuje aj literárnej činnosti. „O počasie sa ľudia zaujímali od nepamäti. Vedeli ho predpovedať na základe svojich pozorovaní,“ povedal známy meteorológ a pokračoval: „Moja prvá kniha vyšla vo vydavateľstve Marenčin PT v roku 2011 pod názvom Najlepšie počasie v Bratislave. V roku 2019 vo vydavateľstve Ikar bola vydaná moja druhá kniha Slovenské pranostiky na celý rok - Múdrosti našich predkov, ktoré prežili stáročia“. Kniha významného slovenského meteorológa nielen spracúva, ale aj vysvetľuje vznik pranostík viažúcich sa k jednotlivým dňom roka. Autor navyše pripojil aj množstvo zaujímavostí o mimoriadnych prírodných javoch, výčinoch počasia a teplotných či zrážkových rekordoch nielen na území Slovenska.

Pozývame Vás na stretnutie s meteorológom RNDr. Petrom Jurčovičom v rámci Marca – mesiaca knihy v stredu 11.3.2020 o 16:30 hod. do priestorov Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová č. 3. Témou besedy nebude len ako sa pripravuje predpoveď počasia, ale i o počasí a s ním spojené ľudové pranostiky, ktoré nám po sebe zachovali naši predkovia a ktoré stále pútajú našu pozornosť. Vstup je voľný.

Tatiana Bachňáková
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

 

Čítať 1167 krát Naposledy zmenené piatok, 06 marec 2020 13:25

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!