streda, 01 september 2021 16:38

Banícke múzeum sa aj v tomto roku zapája do Dní európskeho kultúrneho dedičstva Doporučený

Napísal(a) R. Šimko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, sa počas septembra 2021 opäť zapojí do každoročnej medzinárodnej aktivity Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD). Prvým podujatím bude vernisáž výstavy s názvom Banská doprava, ktorá sa uskutoční 9. septembra 2021 o 16:00 hod. v priestoroch Galérie Baníckeho múzea v Rožňave na Námestí baníkov 25. Táto výstava pútavou formou predstaví širokej verejnosti zaujímavú tému banskej dopravy Gemera z fondov baníctva a hutníctva Baníckeho múzea v Rožňave. Na výstave, okrem trojrozmerných predmetov a odborných textov, návštevníci uvidia jedinečné dobové fotografie z prostredia gemerských baní, kde bude možnosť vidieť skoro všetky druhy využívaných strojov pri práci. Výstava bude obsahovať aj interaktívny prvok – 3D mapu, ktorá pomôže návštevníkovi lepšie si predstaviť členitý reliéf Gemera, ktorý bol odjakživa veľkou prekážkou pri doprave suroviny.

Vernisáž výstavy sa uskutoční v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave, v rámci ktorej môžu záujemcovia absolvovať komentovanú prehliadku s autorkou výstavy, Jaroslavou Neubauerovou.

Témou aktuálneho ročníka DEKD je „Heritage: All-Inclusive!” v slovenskej verzii: „Dedičstvo pre všetkých“.

Projekt výstavy "Banská doprava" z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond je hlavným partnerom projektu.

„Významným dedičstvom Gemera je práve baníctvo. Som rád, že domáci aj zahraniční návštevníci majú opäť ďalší dôvod, prečo sa vybrať do Baníckeho múzea v Rožňave. Okrem exteriérovej výstavy sú novým lákadlom jedinečné fotografie aj 3D mapa, ktoré zaručene zaujmú mladšie ročníky, ale aj tých skôr narodených. Okrem Baníckeho múzea si návštevníci budú môcť vybrať z ponuky 25 podujatí, ktoré pripravili naše kultúrne zariadenia po celom kraji v rámci tohtoročných Dní európskeho kultúrneho dedičstva,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. 

Výstava bude sprístupnená pre verejnosť od 9. septembra do 21. novembra 2021.

Druhým podujatím Baníckeho múzea v Rožňave v rámci DEKD bude rovnako vernisáž galerijnej výstavy Gabriely Görgeyovej – TRANS GALACTIC. Tá sa uskutoční 21. septembra 2021 o 16:00 hod., taktiež v priestoroch galérie a bude spojená s diskusiou.

Autorka výstavy je výtvarníčka a pedagogička umelecko-výchovných predmetov. Pôsobí viac ako 20 rokov na Gymnáziu P. J. Šafárika v Rožňave. Úctu a obdiv k výtvarnému umeniu vyjadruje vlastnou tvorbou, snahou podporovať a organizovať umelecké či kultúrne podujatia. Jej obrazy reagujú na aktuálne medziľudské vzťahy aj procesy prebiehajúce v spoločnosti. Typická je expresívnosť, výrazná farebnosť aj experimentovanie.

Táto výstava bude sprístupnená pre verejnosť od 21. septembra do 14. novembra 2021.

„Banícke múzeum v Rožňave má na mesiac september 2021 opäť pripravené zaujímavé výstavy a podujatia. Cieľom je po kratšej letnej odmlke nadchnúť a prilákať do priestorov svojej galérie čo najširšie spektrum návštevníkov,“ dodal riaditeľ múzea Pavol Lackanič.

Róbert Šimko
Manažér kultúry
Banícke múzeum v Rožňave

 

Čítať 760 krát Naposledy zmenené štvrtok, 02 september 2021 10:32

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!