streda, 07 september 2022 10:37

Svetový úspech rožňavského filmu Doporučený

Napísal(a) A. Kleinová
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Čestné uznanie z medzinárodnej súťaže UNICA pre animovaný film mladých autorov získalo Gemerské osvetové stredisko (GOS), kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, ktoré motivuje mladých filmárov k tvorbe realizáciou letnej školy animovanej tvorby ANIMOsCool, ktorá počas svojich deviatich ročníkov naučila mnoho detí a mladých ľudí procesu výroby animovaného filmu.
Tento workshop je ralizovaný formou týždňového denného tábora a účastníci každý rok pod odborným vedením lektorov vytvoria animovaný film. Takto vďaka spoločnému úsiliu vznikol v roku 2020 animovaný film s názvom Tri zlaté ruže. Námetom filmu je legenda o vzniku mesta Rožňava spracovaná v pôsobivom výtvarnom štýle, ktorý čerpá inšpiráciu z tradičnej techniky modrotlače.
Svojím prevedením získal v roku 2021 pre Košický kraj prvenstvo v celoslovenskej súťaži CINEAMA.

Následne bol film spolu s ďalšími tromi vybratý Národným osvetovým centrom do Slovenskej kolekcie na 82. kongres a medzinárodný festival neprofesionálnych filmov UNICA, ktorý sa konal 21. – 25. augusta 2022 vo Švajčiarsku kde získal v konkurencii vyše 100 filmov z 25 krajín Čestné uznanie.

„Už nominácia a prezentácia na UNICA bola pre nás veľkou cťou, o to viac nás príjemne prekvapila a potešila informácia o udelení Čestného uznania. Pre Rožňavu, Gemer, Košický kraj sme v tomto ročníku získali ocenenie ako jediní zo Slovenska, uvádza za GOS autorka projektu Anežka Kleinová.

dom tradicnej kultury logoGemerské osvetové stredisko vytvára už 26 rokov podmienky na prezentáciu amatérskej filmovej tvorby organizáciou krajskej prehliadky amatérskej filmovej tvorby CINEAMA, ale tiež prostredníctvom letnej školy animácie. „Hlavným lektorom ANIMOSCool je skúsený výtvarník a pedagóg Ivan Čepek z Košíc, ktorý k animovanej tvorbe vedie deti a mládež v záujmových umeleckých krúžkoch celoročne,“ uvádza riaditeľka GOS Helena Novotná a pokračuje: „pod jeho vedením vznikajú animované filmy, ktoré získavajú priaznivé ohlasy nielen divákov, ale pravidelne aj ocenenia odbornej poroty na celoštátnej úrovni filmárskej súťaže CINEAMA. Aj preto ho porota tohtoročnej krajskej súťaže ocenila mimoriadnou cenou za prínos k rozvoju animovaného filmu v Košickom kraji.”

Gratulácia patrí lektorom a mladým autorom a poďakovanie za podporu a zázemie na rozvoj mladých kreatívnych talentov Košickému samosprávnemu kraju a Fondu na podporu umenia.

Link na film: https://youtu.be/T5mREAbbQYw

 

Anežka Kleinová

 

Čítať 509 krát Naposledy zmenené streda, 07 september 2022 19:18

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!