piatok, 09 september 2022 17:04

Z histórie Gemera-Malohontu po štvrtýkrát v Kraskove Doporučený

Napísal(a) K. Lendvorská
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Mesiac september 2022 sme otvorili historickým festivalom Z histórie Gemera-Malohontu. Po 4-týkrát Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote – kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja, Oblastná organizácia cestovného ruchu Gemer, Obec Kraskovo, ECAV Kraskovo, Mikroregión Teplý Vrch, v spolupráci s Miestnou akčnou skupinou Malohont a Gotickou cestou prezentovali stredovekú históriu a gotické kostoly verejnosti.
Piatok 2.9.2022 od 21:00 po prvýkrát bola organizovaná večerná prehliadka dvoch z dvanástich gotických kostolíkov so značkou Európske dedičstvo. MAS Malohont a OOCR Gemer vytvorili jedinečnú večernú atmosféru s odborným výkladom historika Mgr. Petra Megyešiho, PhD. v kostoloch v Kyjaticiach a v Kraskove.

Táto aktivita bola spolufinancovaná z prostriedkov MAS MALOHONT v rámci animačných aktivít zameraných na prezentáciu regiónu Gemer-Malohont, z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka: Európa investuje do vidieckych oblastí.

V sobotu 3.9.2022 od 10-tej hodiny sme pokračovali v historickom festivale, ktorý slávnostne otvorila v gotickom kostole v Kraskove riaditeľka Gemersko-malohontského osvetového strediska v Rimavskej Sobote Mgr. Darina Kišáková. Pokračovali sme odbornými prednáškami Mgr. Petra Megyešiho, PhD a Mgr. Moniky Tihányiovej, PhD. Od 13 – tej hodiny kostolík znel jedinečnou historickou hudbou v podaní vokálneho súboru Schola Minor z Bratislavy, ktorý sa špecializuje na interpretáciu stredovekého gregoriánskeho chorálu a polyfónie. Uviedli tiež spevy z rukopisov stredovekého Uhorska. V okolí gotického kostolíka od 11:45 prebiehalo divadelné predstavenie Teater Komika, pod názvom Príbeh rytiera. Od 14-tej hodiny predvádzali šermiarske vystúpenia šermiari zo spoločnosti Argyll.

Tradične boli prezentované dravce sokoliarstva Kanátovci, ktorí od 15-tej hodiny predviedli sokoliarske vystúpenie. Od 16-tej hodiny tanečná skupina Pulcherrima Rosa predviedla stredoveké tance a prehliadku historických odevov. Jedinečný deň zakončila historická hudobná skupina Alioquin z Českej republiky. Počas celého dňa prebiehali ukážky stredovekých remesiel hrnčiarstvo, tkáčstvo, ochutnávka dobovej kuchyne, ochutnávka dobových vín, jazda na koni, lukostreľba, dobový tábor. Súčasťou bola celodenná komentovaná prehliadka v kostole so sprievodcami Pavlom Ilčíkom a Jaroslavom Horvátom. Podujatie moderátorsky sprevádzal Mgr. Martin Pliešovský.

Organizátori z Gemersko-malohontského osvetového strediska – kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja, Oblastná organizácia cestovného ruchu Gemer, v spolupráci s Obcou Kraskovo, ECAV Kraskovo, MAS Malohont, MR Teplý Vrch ďakujú všetkým dobrovoľníkom, účinkujúcim za spoluprácu a všetkým návštevníkom za ich účasť na festivale.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Banskobystrický samosprávny kraj.

 

Mgr. Kristína Lendvorská

Fotografie: zdroj GMOS

Čítať 612 krát Naposledy zmenené štvrtok, 15 september 2022 15:38

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!