piatok, 23 jún 2023 15:10

Ďalšia beseda zviditeľňovania nadaných Gemerčanov Doporučený

Napísal(a) M. Velďáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Miestny odbor Matice slovenskej v Rožňave usporiadal 22.6.2023 ďalšiu besedu v zmysle projektu „Zviditeľňovanie nadaných ľudí, umelcov, ktorí žijú, alebo sa narodili v bývalej Gemersko-malohontskej župe.“ Foyer Mestského divadla Actores v Rožňave privítal pre nás vzácnych hostí. Predsedníčka MO Matice slovenskej v Rožňave Mária Velďáková na úvod všetkých srdečne privítala. Postupne predstavila pozvané osobnosti nielen z Rožňavy, ale aj z Rožňavského Bystrého a Pače. Prvým bol Ján Dávid, ktorý napísal knihu Baníckym chodníkom v Rožňavskom Bystrom. Je to súhrn dokumentov nielen o baníctve, ale aj o histórii dediny, o živote obyvateľov pre budúce generácie. Podujatie prišla svojím spevom spestriť Dominika Ďurská, vedúca Folklórnej skupiny Bystränky z Rožňavského Bystrého. Hudobný sprievod na akordeóne jej robil Marián Molnár. Jej krásny hlas potešil všetkých prítomných a rozliehal sa celým priestorom mestského divadla.

rv ms DSC03870        rv ms paca DSC03854

 

Svoje krásne výrobky predstavili Lýdia Manková a Oľga Vargová z Pače. Výrobky z kukuričného šúpolia – šúpolienky a háčkované výrobky potešili oči nejedného diváka. Najväčšou hviezdou bola Henrieta Farkašová, ktorá je najúspešnejšou slovenskou paralympioničkou v histórii. Je 11-násobná víťazka Paralympijských hier a 16-násobná víťazka Majstrovstiev sveta v paraalpskom lyžovaní. Sme pyšní na to, že pochádza práve z nášho mesta. Skromné žieňa, v mladosti nedocenené, ktorá sa svojou usilovnosťou dokázala presadiť. Je veľkým vzorom pre všetkých. Skladáme klobúk pred Vami, Henika.

rv ms DSC03915

Záver patril predsedovi Olympijského klubu GEMER Jurajovi Králikovi. Je autorom výstavy „Sieň slávy rožňavského športu“ a má pripravenú knihu na vydanie z histórie športu aj s fotografickými dokumentmi. 

rv ms DSC03858

Ďakujeme našim hosťom, Divadlu Actores Rožňava za poskytnuté priestory, Izabelke Hurajtovej, Zlatici Halkovej, Tatiane Tomkovej za pomoc a Marike Kohulákovej za spomienkové darčeky. A tiež sme hrdí, že aj naša riaditeľka Domu MS v Rožňava Zlatka Halková je taktiež v Sieni slávy rožňavských športovcov. Aj napriek horúčave prišli v tento deň priaznivci, ktorí neľutujú svoj čas, aby sa obohatili o nové poznatky.

rv ms DSC03863


Veľké ďakujem všetkým.

 

Mária Velďáková MO MS Rožňava

Čítať 591 krát Naposledy zmenené piatok, 23 jún 2023 17:08

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!