sobota, 15 júl 2023 13:14

V Gombaseku na hornom Gemeri obnovili dve kultúrne pamiatky Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dve národné kultúrne pamiatky obnovili v rekreačnej oblasti Gombasek, časť obce Slavec, neďaleko okresného mesta Rožňava na hornom Gemeri. Ide o kúriu Andrássyovcov a susedný objekt slúžiaci ako správcovský dom. Na ich slávnostnom odovzdaní do používania sa zúčastnil aj predseda Košického samosprávneho kraja, ktorý na sociálnej sieti ocenil ich záchranu. Pri tejto príležitosti, o. i. povedal: "Na začiatku bol sen, vízia a veľká vôľa zachrániť kultúrnu pamiatku. Vďaka odvahe a spolupráci, ktorá presahuje hranice kraja a štátu dnes môžeme obdivovať túto nádhernú premenu."

Historická kúria Andrássyovcov v Gombaseku sa mení na múzeum a z priľahlého správcovského domu sa stala kaviareň s modernými službami pre návštevníkov. Presne pre takéto výsledky má zmysel európske zoskupenie Via Carpatia, ktorého zakladateľom je aj Košický samosprávny kraj. Projekt na obnovu pamiatok s turistickým potenciálom získal spolu s cezhraničnými partnermi podporu 1,3 milióna eur z programu slovensko-maďarskej spolupráce. 

slavec kuria kaviaren 1

 

Dodajme k tomu aj to, že Kúriu zachránilo občianske združenie Sine Metu a vedľajšiu stavbu tamojšie záhradníctvo Hamelli.

V novo utvorenom múzeu jeho návštevníci môžu pozrieť aj artefakty nájdené počas šiestich výskumných sezón pavlínskeho kláštora a tiež exponáty súvisiace so železiarskou výrobou tu

gombasek kuria 2 trnka

pôsobiacich Andrássyovcov. Potvrdil to aj predseda OZ Sine Metu Örs Orosz. Rokoková kúria v Slavci, ktorá pochádza z druhej polovice 18. storočia je aj súčasťou náučného chodníka v areáli Gombasek. Na desiatich zastávkach sa návštevníci v troch jazykoch dozvedia viac o prírode, kultúre, histórii a tradíciách v oblasti Gombaseckej jaskyne a Silickej ľadnice. Neďaleko sa nachádza zrúcanina kláštora paulínov, Gombasecká jaskyňa, či vyhliadková veža v podobe zvonice.

Pripravil: MG od

(Zdroj: Obecné noviny, facebook)

 

Čítať 399 krát Naposledy zmenené nedeľa, 16 júl 2023 10:03

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!