sobota, 20 apríl 2024 21:36

Čo nájdete na výstave Stredoveké a včasnonovoveké hrnčiarstvo v Gemeri-Malohonte a v Novohrade Doporučený

Napísal(a) A. Botoš
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Krčmárka z pekla.  O krčahu, ktorý drží v rukách známa „Krčmárka z pekla“ na stredovekej freske zo 14. storočia, objavenej v interiéri gotického kostola v Rimavskom Brezove. Krčmárka z pekla. O krčahu, ktorý drží v rukách známa „Krčmárka z pekla“ na stredovekej freske zo 14. storočia, objavenej v interiéri gotického kostola v Rimavskom Brezove. Zdroj internet

Gemersko-malohontské múzeum sprístupnilo 25. januára 2024 pre svojich návštevníkov výstavu s názvom Stredoveké a včasnonovoveké hrnčiarstvo v Gemeri-Malohonte a v Novohrade.
Dňa 24. apríla 2024 o 16:00 hod. budú mať návštevníci príležitosť prehliadnuť si výstavu v sprievode autora výstavy, archeológa PhDr. Alexandra Botoša, ktorý návštevníkom predstaví proces výroby keramiky v stredoveku, nielen slovom, ale aj prostredníctvom repliky stredovekej hrnčiarskej dielne z vlastníctva hrnčiara Antona Drímaja z Beluja.
Autor výstavy zároveň oboznámi návštevníka s osobitým druhom keramiky – s tzv. bielou keramikou, ktorej výroba je typická pre župy Gemer-Malohont a Novohrad. Hrnčiarstvo v týchto župách má veľmi dlhú a silnú tradíciu predovšetkým vďaka špecifickému surovinovému zdroju – ílom s obsahom kaolínu (tzv. íly poltárskej formácie), ktoré patria medzi najväčšie ložiská kvalitnej ohňovzdornej hliny v celej Karpatskej kotline.

2024 04 25 Výstava hrnčiarstvo x (1)Počas komentovanej prehliadky bude autorom výstavy predstavená široká škála hrnčiarskych výrobkov – hrnce, šálky, džbány, krčahy, ako aj špecifikum tohto druhu keramiky – hlinené fľaše. 

Prezentované hrnčiarske výrobky boli produkované od 11. – 12. storočia až do 18. storočia. Produkcia tejto keramiky však pretrvávala až do 1. polovice 20. storočia, teda kontinuálne sa produkovala viac ako 700 rokov.

Návštevník sa počas komentovanej prehliadky môže dozvedieť informácie aj o krčahu, ktorý drží v rukách známa „Krčmárka z pekla“ na stredovekej freske zo 14. storočia, objavenej v interiéri gotického kostola v Rimavskom Brezove.

Počas prehliadky výstavy sa návštevník dozvie aj o smutnej udalosti, akou bola  tradícia pochovávať nepokrstené deti do kuchynských hrncov a nádob. Jeden takýto hrniec z lokality Pinciná, zo 16. – 17. storočia, je prezentovaný aj na samotnej výstave.

Výstava bude verejnosti prístupná do 30. apríla 2024.

 

Alexander Botoš

 

Čítať 68 krát Naposledy zmenené nedeľa, 21 apríl 2024 10:21

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!