streda, 15 máj 2013 17:51

Dvere múzeí a galérií budú 18. mája 2013 otvorené pre všetkých návštevníkov do neskorých večerných a nočných hodín Doporučený

Napísal(a) Artur Šturmankin
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Zväz múzeí na Slovensku aj tento rok organizuje podujatie Noc múzeí a galérií. Deviaty ročník je opäť súčasťou celoeurópskeho podujatia Nuit européen des musées, ktoré vyhlasuje francúzske Ministerstvo kultúry. Dvere múzeí a galérií budú v sobotu, 18. mája 2013, otvorené pre všetkých návštevníkov, do neskorých večerných a nočných hodín.
Na Slovensku sa do podujatia zapojí viac ako 120 múzeí a galérií. V hradoch, zámkoch, kaštieľoch, kúriách a iných múzejných a galerijných

objektoch na návštevníkov čakajú výstavy, sprievodné podujatia, divadelné predstavenia, koncerty, moderované prehliadky, či návštevy netradičných miest, archívov a depozitárov. Podujatie pomáha verejnosti lepšie chápať význam múzeí a galérií pre našu spoločnosť a zároveň ponúka zaujímavú formu trávenia voľného času.
Otváracie hodiny sú vo väčšine múzeí a galérií v tento deň od 11.00 hod do 22.00 hod. Múzeá a galérie si však môžu otváracie hodiny upraviť, začať s podujatím skôr alebo mať otvorené až do polnoci. Otváracie hodiny, vstupné a adresy zapojených inštitúcií nájdu návštevníci na oficiálnej webovej stránke k podujatiu www.nocmuzei.sk. Na stránke tiež nájdu aj podrobný program každého múzea, či galérie.
Výška vstupného v jednotlivých inštitúciách je rôzna, v Bratislave však návštevníci majú po prvom navštívenom múzeu/galérii už vstup do ostatných bezplatný. Vyberú si tak inštitúciu, ktorú chcú podporiť, zaplatia v nej vstupné a so vstupenkou, ktorú v nej dostanú, budú mať bezplatný vstup v pokladniach ostatných zapojených múzeí a galérií v Bratislave.
Vstupenky z múzeí a galérií neslúžia len na preukázanie sa v ostatných inštitúciách, ale aj v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy. So vstupenkou z akéhokoľvek múzea, či galérie, z dňa 18.5.2013, majú návštevníci bezplatné cestovanie na všetkých linkách bratislavskej MHD, od 19-tej hodiny, až do polnoci.
Múzeá a galérie si pripravili množstvo výstav a zaujímavých sprievodných podujatí. V Slovenskom národnom múzeu = Prírodovednom múzeu si návštevníci môžu vyskúšať ryžovanie zlata, odlievanie skamenelín, pozorovať hviezdy, navštíviť depozitár s múmiami, či spoznať živočíchy, ktoré sa živia cudzou krvou.
V Slovenskej národnej galérii otvoria knižnicu Ex Libris a Letný pavilón. Generálna riaditeľka, Alexandra Kusá, po prvýkrát pre verejnosť porozpráva o rekonštrukcii areálu SNG. V programe Kurátorské jednohubky kurátori predstavia zbierky SNG a vyberú z nich svoju obľúbené diela. A až do polnoci na návštevníkov galérie čaká party v Berlinke.
Zapojili sa múzeá a galérie na celom Slovensku. V Bojniciach na vás čakajú duchovia, strašidlá a nočné prehliadky zámku. Na hrade Modrý Kameň niekoľko divadelných predstavení a na Spišskom hrade návštevníci stretnú legendárnych obyvateľov hradu – rytierov, hradné dámy i kuchárky. Uvidia ako sa kúpala hradná pani a ako sa vymáhalo priznanie v hradnej mučiarni.
Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici si pre vás v Tihányiovskom kaštieli pripravilo rozprávanie o najznámejšom bystrickom krokodílovi a pre najmenších aj zábavné tvorivé dielne.
V Slovenskom technickom múzeu v Košiciach sa predvedú veteránske vozidlá, či vládna limuzína a v noci sa môžete tešiť na ohňovú šou.
Kompletný program všetkých zapojených múzeí a galérií na celom Slovensku nájdete na stránke www.nocmuzei.sk.

 

Artur Šturmankin, SNM 

{jcomments on}

 

Čítať 2514 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:15

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!